PRIPRAVE NA DOPUST

Kaj če letos smuknemo v kopalke brez zadrege?

T.D./Novice Svet24
7. 7. 2018, 09.00
Deli članek:

Razstrupite telo, poskrbite za vitkejši trebuh in stegna ter pripravite kožo, da bo hitreje in enakomerneje zagorela.

Dreamstime
Če ste lačni med obroki, si dopoldne za malico privoščite sadje, popoldne pa solato ali zelenjavno juho.

Začnimo z osnovnimi pravili, ki se jih je treba držati. Zmanjšajte količine alkohola in kofeina, ki jih zaužijete na dan. Začnite s polovico manjšimi količinami, nato pa ju do konca prvega tedna popolnoma črtajte z dnevnega reda – v naslednjih dveh tednih sta prepovedana. Popijte najmanj dva litra vode na dan in se trudite uživati organsko pridelano hrano.

1/2 manj kave kot običajno je dober začetek diete.

ZAJTRK

Preden zajtrkujete, popijte kozarec vode s sveže iztisnjeno limono. S tem boste pospešili prebavo in spodbudili razstrupljanje jeter. Limonino lupino (samo pri bio limonah!) shranite – pri kosilu jo boste lahko naribali na solato, ribo ali kuhano kvinojo.

Profimedia
Solate zabelite z olivnim oljem in jabolčnim kisom.

SOLATA

Pred glavnim obrokom si privoščite bogato porcijo solate. Sveža zelenjava preskrbi telo z vitamini, minerali in vlakninami, ki skrbijo za dobro črevesno prebavo in izboljšujejo splošno zdravje organizma. Zabelite jo z olivnim ali bučnim oljem ter s kisom ali limoninim sokom – s slednjima ne skoparite, saj pospešujeta prebavne procese. Pri večerji uživajte beljakovine in zelenjavo oziroma samo zelenjavo. 

Profimedia
Na vsake štiri dni se lahko pregrešite s hrano, ki je ni na seznamu dovoljenih živil. Privoščite si rebro črne čokolade ali zmrzlino iz sadnega soka in sadja.

GLAVNI OBROK

Glavni obrok naj bo sestavljen iz mesa in zelenjave ali stročnic oziroma krompirja in zelenjave, lahko pa začnete z zelenjavno juho.

DOVOLJENA IN PREPOVEDANA ŽIVILA

Jejte predvsem svežo zelenjavo vseh vrst, prav tako sveže sadje. Posezite po kalčkih, oreščkih in semenih. Dobrodošle so tudi stročnice in ne pozabite na zadostne količine beljakovin – ribe, jajca, piščančje in puranje meso. Odžejajte se z navadno vodo ali nesladkanimi zeliščnimi čaji, če vam ustreza, pa tudi z mandljevim mlekom. Izogibajte pa se živil iz pšenice (predvsem kruha in testenin), salam in drugih predelanih mesnin, vnaprej pripravljene hrane (konzerve, zamrznjeni polpripravljeni izdelki), sladkorja in sladkih sokov, gaziranih pijač ter alkohola.

Dreamstime
Namesto kave popijte skodelico zelenega čaja, ki hkrati s kofeinom oskrbi telo tudi s koristnimi antioksidanti, ki nevtralizirajo toksine.