Konjsko sedlo

FOTO: Se bomo v prihodnosti takole »stoje« gnetli na letalih?

S.R.
18. 4. 2018, 11.39
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 11.43
Deli članek:

Ste med tistimi, ki se zaradi dolžine nog na letalih nenehno srečujejo s pomanjkanjem prostora. Rešitev je za vogalom, a za kakšno ceno?

Aviointeriors
Skyrider 2.0.

Italijansko podjetje Aviointeriors sledi zelo kočljivi viziji, letalskim družbam bi namreč radi omogočili, da na svoja letala nagnetejo še več potnikov. Na njihovih zelnikih je zato zrasla nova zamisel, da bi potniki na letalih »sedeli« kar vzravnano.

V veliko veselje vseh ljubiteljev letov na trge kmalu prihaja nova linija sedežev Skyrider 2.0, ki jih je podjetje predstavilo na nedavnem sejmu notranje opreme za letala v Hamburgu. Gre za »inovativne sedeže,« ki bodo omogočili »ultra visoko gostoto« potnikov v potniški kabini. Medtem ko bodo letalske družbe inovaciji bržkone zaploskale, v očeh pa so se jim zasvetili dolarski znakci, so redne letalske potnike najbrž zaskeleli sklepi. Sedež se namreč ponaša zgolj z oporo za hrbet in konjskemu sedlu podobnim sedalom. Snovalci na srečo niso pozabili na naslone za roke, ki bodo ob tej nebeški konjski ježi zagotovo nepogrešljivi. Še to, pod tazadnjo ne bo več mesta za ročno prtljago.

Aviointeriors
Skyrider 2.0.

Če vas niso prepričale zgoraj navedene oblikovne rešitve, boste zagotovo navdušeni nad naslednjim podatkom – razdalja med hrbtnima stranema dveh sedežev je celih 58 centimetrov, medtem ko današnji standardi na potniških letih zagotavljajo bornih 70 do 80 centimetrov prostora. Pri podjetju kljub temu poudarjajo, da bodo sedeži potnikom na krajših letih nudili »dovolj udobja,« ne pozabijo pa niti omeniti, da bodo letalskim družbam omogočili predvsem višje zaslužke, saj bodo te lahko število potnikov na letu povečale za 20 odstotkov.

Podjetje Aviointeriors je podobno zamisel trgom ponudilo že leta 2010, ko so razkrili prvo različico razvpitega sedeža Skyrider. Takrat se na srečo za nakup ni odločila nobena letalska družba.

Aviointeriors
Skyrider 2.0.