hidroponično gnezdo

FOTO: Uredil si je pravi laboratorij za nečedne posle - žetev bi bila milijonska

S.R.
18. 4. 2018, 12.50
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 12.56
Deli članek:

Na območju Postojne so zasačili veščega "vrtnarja," ki si je obetal milijonski zaslužek.

PU Koper
Tako je predelal prostore nekdanje trgovine.

Koprski kriminalisti in postojnski policisti so 12. aprila zaradi suma pečanja z drogo opravili hišno preiskavo nekdanje trgovine na območju Postojne, kjer si je hidroponično gnezdo ustvaril 34-letni Postojnčan, sporočajo iz PU Koper. Naleteli so na pravcati laboratorij. 

Ob vstopu so hitro spoznali, da se v pritličju in prvem nadstropju nekdanje trgovine nahaja več med seboj povezanih prostorov (skladiščni prostori, sanitarije, kurilnica ...), v katerih si je 34-letnik umetelno uredil površine za hidroponično gojenje konoplje, vključno z vso potrebno vodovodno, prezračevalno, ogrevalno in električno napeljavo, ki je bila računalniško vodena. Skupno so zasegli 2140 rastočih sadik konoplje, ki so bile v različni fazi rasti, od sadik do že zrelih rastlin. V plastičnih posodah so našli še več kot pet kilogramov že posušenih vršičkov. Vso opremo, napeljavo, pripomočke in drogo so mu seveda zasegli.

PU Koper
Tako je predelal prostore nekdanje trgovine.

Posamezna žetev bi mu navrgla skoraj 350.000 evrov

Kriminalisti glede na trenutno tržno vrednost konoplje, kilogram tako pridelane rastline stane približno 4000 evrov in več, in glede na pričakovan "donos," posamezna sadika bi lahko obrodila za približno 30 do 50 gramov posušenih vršičkov, predvidevajo, da bi "vrtnar" samo z eno žetvijo zaslužil 342.000 evrov, seveda ob predpostavki, da bi obrodile vse zasežene sadike hkrati oziroma bi dozorele do te mere, da bi bile primerne za žetev. Izkušen "vrtnar" bi letno tako lahko pridelal 4 take žetve, osumljeni bi v enem letu tako v žep lahko pospravil približno 1.369.600 evrov. V času hišne preiskave je bilo vsaj 780 sadik konoplje zrelih do te mere, da bi bile v 1-3 tednih dozorele za žetev, s čimer bi zaslužil približno 124.000 evrov, še sporočajo koprski policisti.

Ker je bil pridanič takrat v tujini, so zanj izdali nalog za prijetje. 14. aprila so ga zasačili na mejnem prehodu Bistrica ob Sotli in ga pridržali. 34-letnik je trenutno v hišnem priporu.

PU Koper
Zasežena konoplja.

PU Koper
Tako je predelal prostore nekdanje trgovine.

PU Koper
Tako je predelal prostore nekdanje trgovine.

PU Koper
Tako je predelal prostore nekdanje trgovine.