Morski plenilec

Smrtno nevarna plamenka je tik pred Jadranskim morjem

U.K. / Novice Svet24
17. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Na Cipru so obupano borijo z nevarnim morskim plenilcem, ki bo najverjetneje v kratkem dosegel tudi Jadransko morje.

Profimedia
Plamenke imajo strupene bodice, s katerimi se varujejo pred plenilci.

Na Karibih in vzhodni obali ZDA se že vrsto let borijo s izjemno veliko težavo. Gre za ribo, imenovano plamenka (Pterois volitans), ki povzroča pravo ekološko katastrofo v teh predelih sveta, nevarna pa je tudi za ljudi. Plamenke sicer živijo v Indijskem oceanu in Pacifiku, a so se zdaj naselile tudi ob obalah vzhodnih ZDA ter Karibih. Plamenke so sicer že pred časom opazili tudi v Sredozemskem morju, zdaj pa so se že naselile ob obali Cipra.

Nevarni plenilci

Plamenke imajo strupene bodice, ki sicer niso smrtno nevarne za človeka, ob piku pa lahko povzročijo hudo alergijsko reakcijo. Poleg tega je pik izjemno boleč. Sicer niso pretirano agresivne in ni poročila, da bi plamenka dejansko napadla človeka. Težava je, da se skrivajo med algami ali med kamenjem na dnu in čakajo na svoj plen. Tako lahko nič hudega sluteč plavalec stopi nanje.

Profimedia
Plamenke najpogosteje lovijo s harpuno.

Okoljevarstvena katastrofa

Ni čisto znano, kako so ti plenilci prišli ob vzhodno obalo ZDA, a najverjetneje jih je v morje izpustil kakšen zbiratelj eksotičnih rib. Ker gre za tujerodno vrsto, so povzročile pravo ekološko katastrofo. So namreč nenasitni plenilci, ki so na rob izumrtja spravili več domorodnih vrst. Njihov želodec se lahko razširi za kar 30-krat in tako lahko pojedo živali, ki so velike približno eno tretjino velikosti plamenke. Te sicer zrastejo do pol metra dolžine. Samica izleže več kot dva milijona jajčec, ki jih morski tokovi raznesejo v vse smeri. Ker skoraj nimajo naravnih plenilcev (nekateri morski psi in tudi druge večje ribe bodo brez težav pohrustale plamenko), preživi precej več jajčec kot recimo v Indijskem oceanu ali Pacifiku. Treba je dodati, da so plamenke, čeprav vsebujejo strup, užitne, če odstranimo strupene dele, in veljajo celo za delikateso.

Podoben scenarij, kot se je zgodil na Karibih in ob vzhodni obali ZDA, lahko pričakujemo tudi v Sredozemskem in žal tudi v Jadranskem morju. Rib namreč ni mogoče ustaviti, lahko samo nadzorujemo njihovo število. Najlažje tako, da jih s harpunami lovijo ribiči, in prav to počnejo ob obalah Cipra. »Stanje je resno,« je povedal eden od podvodnih ribičev. »Povsod so. Kjerkoli se potopite ob obali Cipra, boste videli trume plamenk.« Ribe so opazili tudi ob obalah Grčije in Turčije. Za širjenje plamenk naj bi bile v veliki meri krive razširitev Sueškega kanala in višje temperature morja.