KVALITETEN SPANEC

Spanje na hrbtu zmanjša zgago

ud
1. 7. 2017, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če se trudite najti kar najudobnejši položaj spanja, ste na pravi poti! V dveh tednih lahko obvladate položaj, ki najbolj ustreza vašemu zdravstvenemu stanju.

Profimedia
V razmetanem prostoru ni prijetno spati, zato pred spanjem zaprite vse predale in zložite obleko v omaro.

Preverite, kateri položaj pri spanju je najprimernejši za vas. Na nov položaj se boste zelo hitro navadili.

Spanje na boku

Vzglavnik je lahko povsem običajen, iz pene, vendar naj bo tako visok, da lepo zapolni prostor med rameni.

Njegova dobra stran je boljša prekrvljenost in zato večja preskrbljenost s kisikom. Če si boste med kolena položili blazino, si boste dodobra spočili mišice in sklepe. Slaba plat spanja na boku pa so težave s hrbtenico, ki je med ležanjem ukrivljena. Do drugačne lege vam lahko pomagata po ena zvita brisača na vsaki strani telesa.

Spanje na hrbtu

Zmanjša neprijetno zgago, če si seveda nekoliko dvignete vzglavje. Ni pa takšna lega dobra za astmatike, ali če smrčite oziroma trpite za apnejo. Si želite drugačnega spanja? Potem si z ruto na hrbet pričvrstite zvito brisačo.

Profimedia
Vaš kuža mora imeti svojo posteljo, sicer vas bo predramil večkrat, kot bi vas partnerjevo smrčanje.

Spanje na trebuhu

Omili smrčanje in težave z dihanjem, a je po drugi strani najpogostejši vzrok bolečin v vratu. Če se želite takšnega položaja znebiti, zaspite objeti z blazino, ki vam bo onemogočila, da bi se kar tako prekucnili na trebuh.

Profimedia
Žimnico obrnite vsakega pol leta, po petih letih pa je že čas za nakup nove.

Mit ali resnica?

KOZAREC TOPLEGA MLEKA POMAGA: Mogoče, vendar bolj zaradi toplega napitka kot zaradi hranilnih sestavin v mleku. Drži, da vsebuje mleko triptofan, aminokislino, ki naj bi priklicala spanec, vendar za to manjkajo trdnejši dokazi.

ČE JE OKOLICA HRUPNA, POMAGAJO UŠESNI ZAMAŠKI: Ne bo držalo, prav nasprotno – ti utegnejo biti precej nepraktični in celo neprijetni za ušesa. Enako, če ne bolje, pomaga enakomeren, pritajen zvok neposredno iz spalnice, denimo zvok ventilatorja.

ČE NE MOREM ZASPATI, JE BOLJE VSTATI: To pa je res! Če se boste leže obremenjevali s tem, da je treba zatisniti oči, boste le še bolj budni. Vstanite in postorite kakšno drobnarijo ali pa preberite nekaj strani v knjigi.