Zanimivosti

Vremenska postaja povezana v skupnost

mk
1. 7. 2017, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

»Vremenar« Netatmo je tipičen predstavnik naprav internetna stvari, a v nasprotju z večino dokaj uporaben!

arhiv Svet24
Kjerkoli do podtakov o temperaturi v "bivališču" in pred njim! Del podatkov na zaslonu telefona je tudi vremenska napoved za nekaj dni naprej.

Vremenske postaje so postale skoraj nujna zadevica, če nič drugega, da zjutraj preverimo temperaturo in se skladno z njo oblečemo.

Meritve postaje lahko na svojem telefonu spremljajo vsi družinski člani oziroma kdorkoli, ki ga »povabimo«.

Kot pri vseh stvareh tudi pri teh opažam postopno degradacijo kakovosti izdelkov. Prva »postaja« je brez večjih težav delovala leta in je ne bi bilo treba menjati, če me ne bi premamile novotarije. Zadnji dve pa sta šli rakom žvižgat po le nekaj mesecih. Natančneje: izgubili sta povezavo z zunanjima tipaloma, ki je ni bilo mogoče ponovno vzpostaviti. Kaj mi je drugega preostalo kot vreči ju v smeti in pogledati v smeri novejših naprav, povezanih v domače omrežje, ki merjene količine, med katerimi pa niso le temperatura, vlažnost in zračni pritisk, prikažejo na zaslonu pametnega telefona.

Hitra, predvsem pa preprosta namestitev

Pametnim napravam, čeravno po strogi definiciji »pameti« kaj takega niso, je skupna preprosta namestitev. Vodilo »še babica bi znala« je rdeča nit tudi vremenske postaje Netatmo ter pripadajočih tipal, merilnikov padavin, vetra, ki pa ju je treba kupiti posebej. Po domače povedano. Priključimo jo na elektriko, namestimo pripadajočo aplikacijo, ta pa nas nato vodi čez tistih nekaj korakov, ki so potrebni. Kajpada to pomeni tudi odprtje računa na spletni strani podjetja, saj je povezana v internet in, o tem ni dvoma, podatke pošilja na spletni strežnik. Kakopak drugače dostop do podatkov od kjerkoli drugje ne bi bil mogoč. Kaj to pomeni za mojo zasebnost in digitalno varnost, pa je vprašanje, s katerim se spopadajo vse naprave interneta stvari.

Uporabnost podatkov o kakovosti zraka?

200 evrov želijo na strani conrad.si za vremensko postajo, vendar smo v tujini že zasledili ugodnejše cene!

Kot sem dejal, ta postaja zagotavlja še nekaj podatkov, ki so uporabni. Morda ne toliko koncentracija ozona, čeravno lahko tudi ta občutljivim ljudem povzroča veliko preglavic, kot količina ogljikovega dioksida v zraku. Plastična okna so sicer odlična za izolacijo, ampak zaradi tega tudi nič slabega ne spustijo ven. Med spanjem vso noč izdihujemo omenjeni plin in zjutraj ga je občutno preveč. In ko je zrak slab, je nujno treba prezračiti prostor. Morda vemo, kdaj je primeren čas, lahko pa se tudi zanesemo na postajo, da nas opozori v obliki potisnjenega sporočila. Tudi na to, da je zrak spet v mejah normale in lahko okna zapremo.

GRAJAMO
Zahteva povezavo v internet tudi, ko bi jo hoteli uporabljati le znotraj domačega omrežja, zunanja enota mora biti pod streho, ni jasna natančnost vgrajenih tipal, ni zaslona na osrednji enoti.  

HVALIMO
Kompaktna izdelava, preprosta namestitev, veliko uporabnih podatkov tipal, dodana vremenska napoved, lep videz notranje in zunanje enote.

VREMENSKI ZEMLJEVID
Ako uporabnik dovoli, postanejo njegove meritve zunanje enote javne. Uporabno, ko nekam potujemo in želimo preveriti tamkajšnjo temperaturo. Če želimo, lahko to funkcijo tudi izključimo.  

PRIKAZ PODATKOV
Na zaslonu telefona so podatki uporabno prikazani, takisto pa je podatke mogoče pregledovati na zaslonu brskalnika.