Strokovnjaki svarijo

Zemlja ima le še do leta 2020

R.T.
1. 7. 2017, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko bo prag presežen, bodo domine padle.

Profimedia
Na leto se v atmosfero izločenih 41 milijard ton emisij ogljikovega dioksida.

Z le za eno stopinjo Celzija višjimi temperaturami se gladine morij zvišujejo, koralni grebeni umirajo in divjajo vedno bolj divje nevihte.

Prehod na bolj zelene oblike vire energije je v teku, uživa tudi znatno podporo. Nima pa podpore ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Predstavili načrt

Vztrajno naraščanje količine v atmosfero izločenih emisij ogljikovega dioksida se je v zadnjih dveh letih ustavilo pri 41 milijardah ton na leto. A tudi s tako stopnjo bo "budžeta" zmanjkalo v nekaj desetletjih, morda še prej, ugotavlja Christiana Figueres, pri Združenih narodih zadolžena za podnebje. Ta se je skupaj s še tremi priznanimi znanstveniki in dvema strokovnjakom za trajnost podpisala pod pismo, ki nagovarja voditelje, ki se bodo v okviru G20 7. julija sestali v Hamburgu.

V pismu jih pozivajo, naj ukrepajo. Meja je leto 2020 - do takrat bi moralo 30 odstotkov energije odpasti na obnovljive vire, po tem letu pa ne bi smeli več graditi termoelektrarn. Električna vozila bi morala predstavljati 15 odstotkov vseh vozil na trgu, tovorna vozila pa biti za 20 odstotkov bolj učinkovita in za 20 odstotkov bolj "zelena". Toplogredni plini na račun pogozdovanja in kmetijstva, ki trenutno predstavljajo 12 odstotkov vseh emisij, pa bi morali izničiti v desetih letih.