Serijski morilec

Moril je skoraj 20 let, večinoma prostitutke

Urban Klančnik
1. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Nekje od leta 1990 je New York, natančneje Long Island, ustrahoval serijski morilec, ki je umoril vsaj 10 ljudi.

Policija je prva trupla našla leta 2010.

Vse žrtve so bile povezane s seksualno industrijo in zaradi tega je psihopat dobil vzdevek Craigslist morilec, saj je na popularni ameriški spletni strani s tem naslovom iskalo stranke ogromno prostitutk. Še vedno neznani morilec je svoje žrtve ubijal skoraj dvajset let, njihova trupla pa je puščal na plažah Gilgo, Oak, v Suffolku in Jones State Parku v Nassauu.

ODKRITJE TRUPEL

Decembra 2010 so odkrili trupla prvih štirih žrtev, leto pozneje pa še trupla šestih ljudi. Preiskovalci sicer verjamejo, da je bila šesterica umorjena prej kot četverica. Sprva so mislili, da gre za dva morilca, a so pozneje preiskovalci ugotovili, da je očitno na delu en sam. Policija je sprva iskala 24-letno Shannan Gilbert iz New Jerseyja, ki je delala kot spremljevalka. Nazadnje so jo videli na območju Oak Beacha. Med iskanjem 24-letnice pa so odkrili skeletne ostanke ženske v pleteni vreči. Nadaljnja preiskava je razkrila še štiri trupla in policisti so vedeli, da so naleteli na pokopališče serijskega morilca. Nekaj mesecev pozneje so našli še šest trupel. Policija je kmalu sporočila, da verjame, da gre za enega morilca, ki najverjetneje živi na Long Islandu. Trinajstega decembra so našli tudi truplo Shannan Gilbert, a njena smrt naj ne bi bila povezana s preostalimi.

SHANNAN GILBERT

Čeprav smrt 24-letne Shannan naj ne bi bila povezana s serijskim morilcem, pa je vsekakor sumljiva. Shannan je 1. maja 2010 odšla k stranki v Oak Beachu. Okoli četrte ure zjutraj je poklicala 911 in panično povedala, da jo nekdo lovi in jo misli ubiti. Kmalu zatem je tolkla po vratih neke hiše in vpila, naj nekdo pomaga, nato pa zbežala v noč. Po devetnajstih mesecih je policija našla njeno truplo v močvirju in preiskovalci so zaključili, da se je po nesreči tam utopila. Tudi če je to res, jo je v močvirje najverjetneje pregnal prav serijski morilec.

ŽRTVE

Od desetih trupel, ki so jih našli, je policistom uspelo identificirati štiri in vsa štiri so trupla prostitutk, ki so svoje storitve oglaševale prek Craigslista. Kot kaže, jih je morilec zadušil nekje drugje, trupla pa nato odvrgel po obali Gilgo. Preiskovalcem je uspelo identificirati Maureen Brainard Barnes (25), Melisso Barthelemy (24), Megan Waterman (22), Amber Lynn Costello (27) in Jessico Taylor (20). Melissina sestra je pozneje povedala, da jo je nekdo poklical s sestrinega telefona in se norčeval. Policija je prepričana, da je klical morilec. Pet trupel za zdaj še niso identificirali; med umorjenimi so bili še moški azijskega porekla, tri ženske in okoli 20 mesecev stara dojenčica. DNK-preiskava je pokazala, da je bila dojenčica hčerka ene od žrtev, a na njej ni bilo vidnih znakov nasilja. Razen ene so bile vse umorjene ženske bele. Policija sicer verjame, da je žrtev še več, še vsaj sedem, a jih še niso našli.

PROFIL MORILCA

Preiskovalci so razkrili, da je morilec najverjetneje belec, star nekje med 20 in 40 leti, in dobro pozna okolico, kjer je odlagal trupla. Očitno ima dostop do mrežastih pletenih vreč. Preiskovalci tudi verjamejo, da ima znanje o policijskih tehnikah in postopkih ter je morda celo povezan s policijo.

POTENCIALNI OSUMLJENCI

Med možnimi osumljenci se je znašel tudi serijski morilec Joel Rifkin, ki je na tem območju ubijal prostitutke med letoma 1989 in 1993. Rifkin je bil obtožen umora devetih žensk, umoril pa naj bi jih še vsaj 16. Policija ga je ujela 28. junija 1993, ko se je med pregonom zaletel z avtomobilom, v prtljažniku pa so našli truplo 22-letne Tiffany Bresciani, ki je bila plesalka in prostitutka, sicer punca Dava Rubinsteina, člana punk-rock skupine Reagan. Rifkin je imel navado, da je svoje žrtve po umoru razkosal in nato kose trupel puščal na različnih lokacijah. Obsojen je bil na 203 leta zaporne kazni. Ko so ga vprašali, ali je on Craigslist morilec, je zatrdil, da s temi umori ni imel nič.

JE MORILEC BIVŠI POLICIJSKI ŠEF?

Decembra 2016 je odvetnik družine Gilbert, ki je vseskozi prepričana, da je bila Shannan Gilbert umorjena, sporočil, da verjamejo, da je Cragslist morilec bivši policijski šef James Burke. Oziroma da verjamejo, da je Burke vsaj vpleten v umore. Burka so aretirali novembra 2016, ko je poskušal prikriti brutalen pretep iz maščevanja, z moškim, ki je iz njegovega avtomobila ukradel vrečo, polno seksualnih igračk in pornografije. Burke je leta 2016 priznal krivdo za prikrivanje in oviranje preiskave. Vendar za zdaj ni nobenega dokaza, ki bi Burka povezoval z umori.