Kaj ponuja trg?

Novi cvrtniki bolj pečejo kot cvrejo

zf
26. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Cvrtniki z manj olja, ki so na trgu že nekaj let, se zdijo odlična izbira za vse ljubitelje ocvrte hrane, ki si klasično pripravljene ocvrte jedi zaradi velike količine olja le redko privoščijo.

Profimedia
Če imate radi ocvrto hrano, je za vas vsekakor prava izbira klasični cvrtnik. Ta kljub večji količini olja ne bo razočaral v okusu hrane.

Uporaba aparatov z novo tehnologijo je preprostejša, poleg tega omogočajo širšo uporabo, v njih lahko tudi pečemo, na primer kolač. Res pa je, da se olje uporablja zgolj za »namastitev« živil.

Testiranih je bilo devet cvrtnikov v cenovnem razponu med 80 in 300 evri. Najdražji je prejel najboljšo oceno med testiranimi izdelki (»dobro«), pet jih je prejelo oceno »povprečno«, kar trije pa »pomanjkljivo«, in sicer predvsem zaradi slabih ocen za učinkovitost in porabo energije. Testi razkrivajo, kako učinkoviti so ti aparati z novo tehnologijo pri pripravi ocvrte hrane, kako hitri in preprosti so za uporabo, pa tudi kakšna je tako ocvrta hrana. Strokovnjaki menijo, da novi cvrtniki bolj pečejo kot cvrejo, kar glede na način delovanja ne preseneča, lahko pa poznavalce prave ocvrte hrane celo odvrne od nakupa. Uporaba aparatov z novo tehnologijo je sicer enostavnejša, poleg tega omogočajo širšo uporabo, v njih lahko tudi pečemo, na primer kolač. Precej opazne so tudi razlike v cenah.

Slabe ocene za učinkovitost in varčnost

Klasične cvrtnike odlikuje natančnost vzdrževanja nastavljene temperature olja. Novi cvrtniki so za ta kriterij dobili slabe ocene, trije med njimi celo negativno oceno.

Testiranje cvrtnikov je potekalo tako, da smo v njih cvrli zamrznjeni krompirček in preverjali, kako delujejo. Merili smo temperaturo, čas cvrtja in ocenili senzorične lastnosti, merili smo porabo energije in ocenili njihove uporabne značilnosti, pa tudi, kako varni so. Preverjena je bila temperatura olja ob vlaganju krompirčka v posodo aparata in med cvrenjem. Testi so pokazali, da temperatura zelo niha, pa tudi razlike med posameznimi cvrenji so večje od pričakovanih. Medtem ko klasične cvrtnike odlikuje natančnost vzdrževanja nastavljene temperature olja, so novi cvrtniki za ta kriterij dobili slabe ocene, trije med njimi celo negativno oceno.

Velika poraba energije

Cvrtniki so razočarali tudi z razmeroma veliko porabo energije. Cvrenje z vročim zrakom je počasnejše, še toliko bolj zaradi nihanja temperature. Varčen je bil le zmagovalni model. So pa novi modeli v primerjavi s klasičnimi cvrtniki prav vsi prijaznejši in varnejši za uporabo. ***Cifra:Le 1 izdelek je v celoti zadostil pričakovanjem. Poudarek: Cvrtniki kljub vedno širši uporabi počasi izginjajo iz gospodinjstev. Poudarek: Novi cvrtniki poleg cvrtja omogočajo tudi širšo uporabo, kot je pečenje.