Vzemite si čas zase!

Preživljanje prostega časa v stiku z naravo

ud
26. 2. 2017, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pomlad že trka na naša vrata. Ker so se temperature nekoliko dvignile, si privoščite sprehod v naravi. Stopite med zelenje, saj vas bo to napolnilo z energijo.

Profimedia
S sprehodom si boste sprostili telo in misli ter preprečili marsikatero bolezen.

Sprehod v naravi bi si morali privoščiti vsaj dvakrat tedensko in en daljši sprehod čez vikend. Zelenje namreč odlično vpliva na naše razpoloženje. Torej če ste pod stresom, je najboljša rešitev ravno sprehod. Odpravlja namreč stres in razstruplja organizem. Nenadzorovan stres namreč lahko vodi do resnih zdravstvenih težav, kot so visok krvni tlak, bolezni srca, debelost in sladkorna bolezen.

 Sprehod v naravi dejansko lajša depresijo in tesnobo. Samo pol ure sprehoda bo dovolj, da se boste počutili bolje, če vas je kaj mučilo. 

Strupi

Medtem ko se gibamo, se znojimo. To pa je glavni mehanizem, ki omogoča izločanje toksinov iz telesa. Nič kaj napačno pa ni slišati, da s tem tudi razgrajujemo odvečne maščobe. Vsakič ko ste preobremenjeni in potrebujete nekaj časa zase ter jasne misli, se umaknite od hrupa in kaosa v naravo ter se mimogrede še razstrupite.

Spomin

Samo nekaj ur hoje na teden precej zmanjša možnost za nastanek raka na dojkah. S hojo izgubljamo maščobo, ki je vir estrogena.

Strokovnjaki so odkrili, da sprehod med zelenjem vpliva na naše kognitivne in čustvene procese. Narava na nas vpliva tako, da aktivira kognitivne spodobnosti. To pomeni, da vpliva na našo koncentracijo in spomin, saj omogoča, da se naš um in misli sprostijo. Zdi se, da ni kar tako za lase privlečeno, da moramo ostati v stiku z naravo. Hoja ublaži tudi znake alzheimerjeve bolezni in pomaga pri mentalni osredotočenosti starejših.

Vid

Samo 30 minut hoje na dan zmanjša možnost določenih problemov, ki so lahko nastali z metabolizmom. Govorimo o boleznih srca in ožilja, diabetesu in kapi. 

Poleg tega, da narava zmanjša stres, pozitivno vpliva na naše oči. Te so v zeleni barvi precej manj obremenjene kot sicer. Zazrite se v krošnje dreves ali nebo in pustite očem počivati, saj imajo verjetno dovolj gledanja v telefon, tablico in televizijo.

Hujšanje

Sprehod je odlična rešitev tudi za tiste, ki želite shujšati. Že samo 30 minut na dan je dejansko dovolj za vitko linijo. Poskrbite edino za to, da se vam pri hoji malenkost dvigne srčni utrip.