Znani fizik pojasnjuje

Ste prepričani, da duhovi obstajajo?

S.R.
25. 2. 2017, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zadnje ankete kažejo, da 42-odstotkov Američanov in 52-odstotkov Britancev verjame v duhove. Glede na to, da do danes še nihče ni podal neizpodbitnega dokaza o njihovem obstoju, sta ta odstotka precej visoka.

Profimedia
Fizika pravi, da duhovi preprosto ne morejo obstajati.

Profimedia
Priznani fizik Brian Cox je znan obraz malih zaslonov, saj je za BBC posnel že več dokumentarnih filmov s področja znanosti.

Britanski teoretični fizik Brian Cox je v podcastu The Infinite Monkey Cage nedavno poudaril, da v standardnem modelu fizike ni prostora za snov ali medij, ki bi lahko naše informacije nosil po smrti in ki ga hkrati ne bi zaznali v Velikem hadronskem trkalniku.
»Če želimo nekakšen način obstoja informacij o naših živih celicah, moramo natančno opredeliti, katera snov je nosilec in v kakšni interakciji je z osnovnimi delci, iz katerih so sestavljena naša telesa,« pravi Cox z Univerze v Manchestru. »Z drugimi besedami, iznajti moramo razširitev standardnega modela, da bi vključili delce, ki jih v trkalniku nismo zaznali. Kar pa je nepredstavljivo, ko govorimo o ravneh energije, ki so običajne za interakcijo med delci v naših telesih,« dodaja.

Astrofizik Neil deGrasse Tyson je v oddaji na to hudomušno odgovoril: »Če prav razumem, si pravkar razglasil in zatrdil, da so v Cernu, Evropski organizaciji za jedrske raziskave, ovrgli obstoj duhov?« »Da,« se je odzval Cox.

Drugi zakon termodinamike

Zdaj je že povsem jasno, da je standardni model fizike nepopolna teorija z več vrzeli, ki jih fiziki že desetletja poskušajo zakrpati, vendar Cox pravi, da obstoj duhov ne spada med »znane neznanke« tega modela. Še več, pravi, da je v neposrednem nasprotju z enim najbolj natančno preizkušenih temeljnih zakonov vesolja – drugim zakonom termodinamike.

Ta pravi, da se skupna entropija izoliranega sistema s časom vedno povečuje. Entropija je mera za naključnost ali nered znotraj zaprtega oz. izoliranega sistema, drugi zakon termodinamike pa pravi, da se ob izgubi uporabne energije nered povečuje, brez dodajanja dodatne energije v sistem pa tega procesa ni mogoče obrniti. Povedano drugače, uporabna energija se v vsakem sistemu vedno izgubi v toploto, ne glede na to, ali gre za pralni stroj ali vesolje. Nikoli ni mogoče povrniti vse energije, ki smo jo vložili.
S tem načelom je mogoče pojasniti, zakaj puščica časa vedno potuje naprej, zakaj obstajajo preteklost, prihodnost in sedanjost ter zakaj umešanega jajca nikoli ni mogoče povrniti v prvotno stanje, saj bi se s tem zmanjšala entropija vesolja.

In kakšno vezo ima to z duhovi?

DeGrasse Tyson pravi, da je podobno kot večina ljudi tudi sam v preteklosti že doživel nenavadne stvari, vendar do zdaj še ni izkusil pojava, ki bi bil v nasprotju z vsem njegovim znanjem s področij fizike, matematike in astrofizike. 

Ker se duhov ne moremo dotakniti in je fizična interakcija z njimi nemogoča, ne morejo biti sestavljeni iz snovi, temveč iz energije. Ker pa se energija v vsakem sistemu izgublja, zlasti ko duhovi počnejo nekaj, kar terja njeno porabo, kot je premikanje, oddajanje svetlobe ali strašljivih zvokov, je njihov obstoj v karšnem koli za nas relevantnem časovnem obdobju nemogoč.

Drugi žebelj v krsto pokojnikov je zabil Veliki hadronski trkalnik. Čeprav v vesolju obstajajo stvari, ki jih s pospeševalnikom delcev ne moremo odkriti, smo z njim natančno spoznali povezavo med energijo in informacijami v naših celicah. Če predpostavimo, da energija, ki duhove ohranja pri »življenju«, ni neka povsem nova snov ali nov medij, temveč se prenese iz časa življenja, potem bi to skrivnostno silo, ki bdi nad delci v naših celicah, do danes v trkalniku že odkrili.

»Če bi obstajala nekakšna snov, ki bi nadzorovala naša telesa, premikala moje roke in noge, potem bi morala biti v interakciji z delci, iz katerih so sestavljena naša telesa. Glede na to, da smo zelo natančno izmerili način interakcije med delci, trdim, da kaj takšnega, kot je energija, ki bi upravljala naša telesa, ne obstaja,« pravi Cox.