Več prostora

Velike rešitve v premajhnih stanovanjih

zf
4. 2. 2017, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsi se srečujemo s preveč stvarmi in premalo prostora. Kam jih dati, da ne bodo vsem na očeh, in kako jih pospraviti, da bodo videti lično, v stanovanju pa bo red?

Profimedia
Pomembno je, da dimenzije pohištva ustrezajo tistim predmetom, ki jih nameravamo shraniti v njih.

Otroška soba

Vselej so dobrodošle police, odprte omarice, škatle in zaboji. Sobo lahko dodatno polepšajo in s svojo obliko burijo otrokovo domišljijo, druge omogočajo shranjevanje igrač.

Vsakdo si namreč želi prijetno stanovanje, v katerem vlada red, ki je lepo na pogled in tudi praktično, da stvari zlahka najdemo, ko jih potrebujemo. Rešitev za shranjevanje stvari je precej – od preprostih polic, regalov, omar in omaric ter predalnikov pa vse do škatel, prostorov pod posteljo, kavčem ali stopnicami, najdemo pa lahko tudi unikatne in izvirne načine, da stvari spravimo na varno.

Kaj in kam

Da bi našli primeren prostor za shranjevanje stvari, ki nam bo še dolgo služil, je dobro vnajprej vedeti, kaj potrebujemo – katere stvari so tiste, ki jih moramo nekam pospraviti, kako velik prostor potrebujemo za to in kako naj se prostor za shranjevanje čez čas prilagaja. Police za igrače v sobi za malčka lahko sčasoma postanejo prostor za knjige, police ali vitrina za zbirko porcelana pa naj bo dovolj velika, če se naša zbirka nenehno širi. Velja torej upoštevati, da lahko kos pohištva ali police, ki jih namenite za shranjevanje, ponujajo dovolj prostora za dodatne stvari in prav tako tudi, da se ujemajo z obstoječo opremo v prostoru.

Pomembne so dimenzije

Kopalnica

Namestite omarico pod in nad umivalnik ter druge ozke omarice – v beli barvi in z ogledali na sprednji strani bodo optično povečale prostor, voziček s poličkami lahko služi kot dodaten prostor. 

Preden se odločimo za neki kos pohištva za shranjevanje ali police, moramo vedeti, koliko prostora imamo na voljo. Idealno je, če najdemo rešitev, ki ponuja maksimalno veliko prostora, ob tem pa v prostoru ne deluje preveliko ali preveč agresivno, temveč se z njim zlije. Prav tako je pomembno, da so dimenzije pohištva ustrezne za tiste predmete, ki jih nameravamo shraniti v njih. To še posebej velja za police in regale, če želimo nanje spraviti velike umetniške knjige ali elektronske naprave. In ko se odločamo za dodaten prostor za shranjevanje, ni nujno, da ga vedno vidimo le ob steni. Lahko je tudi sredi prostora, kot na primer nizek regal ali odprta omarica za kavčem, če je ta postavljen v sredini prostora, ali pa odprt knjižni regal, ki ponuja dodaten prostor za shranjevanje.