Republikanci jezni

Ivanka mu je prišepnila glede homoseksualcev in Donald jo je upošteval

G.G./STA
4. 2. 2017, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi imel med osnutki izvršnih ukazov tudi enega o odpravi prepovedi diskriminacije homoseksualcev, biseksualcev in transseksualcev (LGBT) na delovnem mestu, a ga ni izdal in tako ohranja prepoved diskriminacije. Odpravo prepovedi naj bi mu odsvetovala hči Ivanka in zet Jared Kushner.

Reuters
Ivanka Trump in njen mož Jared Kushner imata velik vpliv na Trumpa.

Bela hiša je v torek sporočila, da predsednik Trump ohranja izvršni ukaz predsednika Baracka Obame iz leta 2014, ki je prepovedal diskriminacijo LGBT na delovnem mestu tudi iz verskih prepričanj. Republikanci želijo delodajalcem omogočiti diskriminacijo, če jim tako nalaga versko prepričanje.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, večina drugih republikanskih politikov in krščanske ter druge verske organizacije želijo Obamov ukaz odpraviti, kar se za zdaj ne bo zgodilo. Ivanka in njen mož Jared Kushner, ki sta Trumpu to odsvetovala, prihajata iz New Yorka, kjer je takšna diskriminacija nepojmljiva, še posebej v njunih družabnih krogih.

Vendar skrbi za pripadnike LGBT skupnosti še ni konec. Trump je namreč na Nacionalnem molitvenem zajtrku napovedal odpravo zakona iz leta 1954, t. i. Johnsonovega amandmaja, po katerem se neprofitne organizacije ne smejo vpletati v politiko s podporo določeni stranki ali kandidatu, če želijo biti oproščene davkov. Sem spadajo dobrodelne organizacije, univerze in cerkve.

Napoved odprave Johnsonovega amandmaja povzroča zaskrbljenost na levici zaradi brisanja ločitve med državo in vero, ki je sicer določena z ustavo. Trump bo za odpravo amandmaja potreboval potrditev v kongresu, ki bo zaradi republikanske večine njegovi odločitvi najverjetneje pritrdil.