Upokojitev

Ste pripravljeni na veliko prelomnico?

pr
15. 1. 2017, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

K sreči že lep čas ni tako, da bi se človek najprej izčrpal v službi, potem pa doma pozabljen čakal na obiske, višjo pokojnino ali kar, kot rečejo, na matildo.

Dreamstime
Otroci, partnerji in bližnji so naša ključna socialna mreža, ki nam lahko v zrelejših letih daje največ zadovoljstva in opore.

Upokojitve nas ne sme biti strah. Nasprotno, lahko se je iskreno veselimo in v njej vidimo dneve, ko končno ne bodo več v ospredju zaposlenost, storilnost, družbeni položaj in dosežek, zaslužek. Nekateri se odločijo za aktivno preživljanje prostega časa, drugi se prepustijo nekoliko pasivnejšemu načinu življenja, tako prvi kot drugi pa se veselijo časa za razveseljive dejavnosti, ki jih je bilo vedno treba prelagati.

Dreamstime
Pomembno je, da vseskozi ohranjamo vitalnost.

Vitalni v pokoju

Ustrezna mišična masa je pomembna tudi zato, da smo ves čas dobro hidrirani, da ohranjamo močan imunski sistem in da lahko ponudimo dobro oporo vse krhkejšim kostem.

Eden od namenov telesne vadbe 30-letnika je upočasnitev staranja, pri 50-letniku pa stopa ta cilj vedno bolj v ospredje. Ravno do 50. leta naše telo ohranja mladostne značilnosti, nato pa se začnejo pospešeno kazati znaki let. Svežino obraza lahko še dolgo poudarjamo in podaljšujemo s kakovostno prehrano ter skrbno izbrano naravno kozmetiko, potruditi pa se moramo tudi ustaviti kopnenje mišične mase. Ta se po abrahamu zmanjša za odstotek na leto, po 70. letu pa se hitrost zmanjševanja mišic podvoji. Enotedensko ležanje v postelji lahko zmanjša mišično moč za petino, gostoto hrbteničnih kosti pa za odstotek. Mlajši ljudje imajo tako veliko rezervo, da tudi po takšnem počitku ohranijo mobilnost, starejši od 70 let pa lahko obležijo in si le težko znova opomorejo.

Dreamstime
V pokoju je čas tudi za knjige, ki ste si jih vedno želeli prebrati.

Medgeneracijsko sodelovanje

Z ustrezno vadbo, ki jo lahko predpiše tudi zdravnik, lahko dvignemo raven svojih sposobnosti in zakasnimo trenutek, ko padejo naše rezerve pod funkcionalno mejo.

Ključ do zadovoljnega, zdravega in ustvarjalnega tretjega življenjskega obdobja tiči v povezovanju generacij in vzajemni pomoči ter prostovoljstvu. Pri tem ostaja najpomembnejša ožja in razširjena družina, s katero smo v mlajših letih vzpostavili tako kakovostne odnose, da se lahko, ko enkrat ne izgubljamo več energije zaradi redne službe, posvetimo vnukom in vsestransko pomagamo mladim, da se prebijejo skozi dneve, mesece.