Za lažjo odločitev

Imate primerno športno obutev?

pr
15. 1. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naložba v kakovostno obutev za treninge vas lahko obvaruje pred poškodbami stopala, prstov, kolen in gležnja, vadbo pa naredi prijetnejšo in udobnejšo.

Dreamstime
Še tako drag športni čevelj ne pomaga, če se ne prilega obliki vaše noge. Poiščite trgovino, kjer svetujejo tudi glede tega.

Za travnate površine boste potrebovali kopačke, pri rekreativni igri v dvoranah pa se bodo najbolje obnesli nizki športni čevlji.

Vsa ortopedska združenja po svetu priporočajo, da če ste v nekem športu ali vadbi aktivni vsaj trikrat na teden, izberete temu ustrezno obutev. Bogata ponudba vas sprva gotovo zmede, izbirate lahko med nizkocenovnimi in tehnološko dovršenimi modeli kot tudi med različnimi materiali. A ker velja, da najdražji niso vedno tudi najboljši (in obratno), smo pripravili preglednico ustrezne obutve za šport, v katerem ste aktivni.

Čevlji za tek

Obstajata dve struji, ki se prepirata o dobrih tekaških čevljih: prva trdi, naj imajo dobri tekaški copati blažilnike tresljajev, nasprotniki pa zagovarjajo minimalistične tekaške čevlje. Vsi pa se strinjajo, da so pri tekaškem čevlju zelo pomembni stabilnost, uravnavanje pronacije (visok ali nizek stopalni lok) ter vodljivost, kajti le takšen čevelj dobro varuje pred zvini, zlomi, natrganimi vezmi in podobnimi nevšečnostmi.

Dreamstime
Tekaška obutev mora varovati pred zvini, zlomi, natrganimi vezmi ...

Pohodni čevlji

Za badminton: pomembna je vrsta podplata. Dizajn ribje kosti je najboljši za peščeno podlago, podplat s spremenljivim dizajnom pa ima boljši učinek na trdi podlagi.

Če je hoja vaš prevladujoči način gibanja, si omislite čim lažje čevlje. Izberite takšne z blažilniki tresljajev na peti in v osrednjem delu stopala, pod lokom. To vas bo obvarovalo tako pred bolečinami v petah kot pred vnetjem stopalnega loka. Na voljo imate nizke ali visoke pohodne čevlje: nizki so primerni predvsem za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, hoja v njih je prijetnejša, lahkotnejša in lagodnejša. Visoki pohodni čevlji pa so nekoliko težji in okornejši, vendar je temu primerno boljša tudi opora in zaščita, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj izpostavljen.

Dreamstime
Visoki pohodni čevlji so težji, a nogam nudijo boljšo oporo.

Čevlji za aerobiko

Športni copati za aerobiko naj bodo lahki, s čimer preprečimo prehitro utrujenost nog. Imajo naj bolj oblazinjen petni predel in predel pod stopalnim lokom, kjer se dogaja največ pritiskov. Če je le mogoče, vadite na blazini.

Za košarko

Najboljši čevlji za košarko se končajo visoko nad gležnjem. Podplati morajo biti debelejši in iz elastičnega materiala, ki omogoča visoke skoke.