Grozdje, ki so ga pustili na približno 550 trtah, je bilo zdravo, kar je omogočilo suho vreme v zadnjih mesecih. Polarni mraz, ki so ga vremenoslovci napovedali za prvi konec tedna v januarju, so Zajčevi s pridom izkoristili za ledeno trgatev, kljub rani uri in hudemu mrazu pa se je njihovemu prijaznemu vabilu odzvalo več kot štirideset trgačev.

se_pred_jutranjo_zarjo
Borut Peterlin
Trgači pred začetkom ledene trgatve

Ob šesti uri zjutraj, ko je termometer kazal minus 14 stopinj Celzija ter je bila še trdna noč, so v soju luči in bakel natrgali kar 250 kilogramov zamrznjenega grozdja. Med trgači so bili tudi aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar, župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver, ki se je do zdaj udeležil vsake njihove ledene trgatve, številni prijatelji družine Zajc in drugi.

grozd
Mirjam Bezek Jakše
V zmrznjenem grozdju se sok zgosti.

Nabrano grozdje so odpeljali v klet na Impoljci, kjer je tri dni potekalo stiskanje. Kot so sporočili v torek, jim je uspelo iz zamrznjenih grozdov iztisniti 85 litrov grozdnega mošta, v prvi meritvi pa so izmerili visoko sladkorno stopnjo – 237 Oe. »Pričakovati je vrhunsko vino, ki pa bo po zahtevni fermentaciji na trgu na voljo v dveh letih,« je ob tem dejal Marko Zajc.

v_soju_luci_in_bakel
Borut Peterlin
Ledena trgatev se je začela v soju bakel.