Polarni mraz

FOTO: Trgatev pri kar minus štirinajstih

Mirjana Martinovič
15. 1. 2017, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Družina Zajc, ki ima v lasti največjo zasebno vinsko klet na Dolenjskem, je po petih letih v svojem vinogradu na Knežiji minulo soboto izvedla ledeno trgatev sorte laški rizling.

Borut Peterlin
Božidar Zajc st. in Marko Zajc

Grozdje, ki so ga pustili na približno 550 trtah, je bilo zdravo, kar je omogočilo suho vreme v zadnjih mesecih. Polarni mraz, ki so ga vremenoslovci napovedali za prvi konec tedna v januarju, so Zajčevi s pridom izkoristili za ledeno trgatev, kljub rani uri in hudemu mrazu pa se je njihovemu prijaznemu vabilu odzvalo več kot štirideset trgačev.

Borut Peterlin
Trgači pred začetkom ledene trgatve

Ob šesti uri zjutraj, ko je termometer kazal minus 14 stopinj Celzija ter je bila še trdna noč, so v soju luči in bakel natrgali kar 250 kilogramov zamrznjenega grozdja. Med trgači so bili tudi aktualna cvičkova princesa Anja Mrhar, župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver, ki se je do zdaj udeležil vsake njihove ledene trgatve, številni prijatelji družine Zajc in drugi.

Mirjam Bezek Jakše
V zmrznjenem grozdju se sok zgosti.

Nabrano grozdje so odpeljali v klet na Impoljci, kjer je tri dni potekalo stiskanje. Kot so sporočili v torek, jim je uspelo iz zamrznjenih grozdov iztisniti 85 litrov grozdnega mošta, v prvi meritvi pa so izmerili visoko sladkorno stopnjo – 237 Oe. »Pričakovati je vrhunsko vino, ki pa bo po zahtevni fermentaciji na trgu na voljo v dveh letih,« je ob tem dejal Marko Zajc.

Borut Peterlin
Ledena trgatev se je začela v soju bakel.