Spalnica

Najintimnejši prostor naj se ujema z okusom in značajem

zf
14. 1. 2017, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prostor za počitek se mora bolj kot katerikoli drug prostor ujemati z našimi potrebami in željami, saj se bomo le tako lahko dobro spočili in naspali.

Profimedia
Tudi v spalnici naj vlada prijetno bivalno vzdušje, osebno noto pa ustvarite s predmeti, ki so vam pri srcu: s slikami, vazami, zelenjem in drobnimi spominki.

Če se hočemo v svoji spalnici res sprostiti in spočiti, kot je treba, nam mora biti pisana na kožo, da se bomo v njej počutili dobro. Kje naj stoji postelja? Nekateri ljudje se v postelji počutijo varnejše, če lahko z nje vidijo vrata, druge pa pogled na vrata moti. Če spalnica ponuja več možnosti za postavitev postelje, izberite najprimernejšo zase tako, da na vsak možen prostor položite odejo in z ležanjem na njej ugotovite, kako vam lega ustreza.

Izbira barve je stvar osebnega okusa in odnosa do barv. Temni barvni odtenki dajejo občutek varnosti, svetli pa širijo obzorja in osvobajajo.

Harmonija pomirja

Ves prostor naj bo opremljen v skladnih odtenkih iste barve. Tako bo tudi oprema, znesena z vseh vetrov, videti skladna. V kontrastni, a skladni barvi si lahko privoščimo le nekaj drobnih okrasnih dodatkov. V pretirano ozki in dolgi spalnici ali v spalnici z zelo visokim ali zelo nizkim stropom se po navadi ne počutimo dobro. Z do stropa segajočimi omarami bo prostor videti višji, nižje omare, v dveh barvah pobarvane stene ali vodoravne bordure na stenah pa bodo prostor na videz znižale.

Profimedia
Iz spalnice umaknite čim več električnih naprav in si privoščite nemoten spanec.

Zatemnitev in red

Prostor naj bo opremljen skladno. Poskrbite tudi za ustrezno svetlobo.

Nekateri ljudje lahko dobro spijo le v temnem prostoru, druge pa svetloba pri spanju prav nič ne moti. Od tega, kakšne razmere potrebujete za spanje, je odvisno, ali boste na okno obesili le prosojne zavese, polprosojne roloje ali pa boste prosojne zavese dopolnili s težkimi, gostimi zavesami, ki bodo spalnico popolnoma zatemnile. Je vaša spalnica tudi delovni prostor? Pogled na delovni prostor slabo vpliva na našo sprostitev. Če nimate prostora nikjer drugje, je treba delovni kotiček čim bolj skriti – za vrata omare ali v lepo stensko omarico. Garderoba naj bo skrita za vrati ali zaveso. Pogled na garderobo na odprtih policah in obešalnikih vnaša v spalnico nemir. Če je spalnica zelo majhna, si omislite drsna vrata z ogledali, ki bodo prostor optično povečala.