Po občutku

Kako izbrati prave barve za svoj dom?

zf
12. 11. 2016, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pravilo, ki bi narekovalo, katero barvo izbrati za določen prostor v stanovanju, ne obstaja. Zato vzemite barve in čopiče v svoje roke ter barvajte po navdihu.

Profimedia
Pri azijskem stilu izbirajte med rdeče-rjavimi toni, ki se lahko svetlijo vse do oranžne.

Profimedia
Preden se lotite pleskanja, si pripravite ustrezen pribor; valjček, cedilo, večjo posodo, polivinil za zaščito predmetov, lepilni trak za stene, zadostne količine barve.

Kako prepleskati stanovanje, da boste s končnim izdelkom, v kolikor še kolebate med barvami, povsem zadovoljni? Osredotočite se na stil, v katerem je stanovanje opremljeno, in temu prilagodite tudi barve. Te vplivajo na vzdušje, videz in namembnost določenega prostora. In klub temu pri izbiri barv ni treba, da ste ravno oblikovalec, pleskar ali umetnik. Preden se odločite za barvo, si priskrbite barvne tablice, s katerimi boste lahko izbrali primeren odtenek, ki bo skladen s pohištvom in materiali v določeni sobi.

Strani neba

Upoštevajte tudi svetlobo, ki igra pomembno vlogo pri navideznem povečevanju ali manjšanju prostora, od tega je odvisna naša percepcija. Če je okno na severni steni, bo svetloba v prostoru nekoliko modrikasta, medtem ko bo soba na južni strani obdana s toplejšimi, bolj rumenimi toni. Ne pozabite na velikost, z barvami optično vplivamo na povečanje ali pomanjšanje prostora. Manjše sobe in prostori naj bodo torej svetlejši, medtem ko bomo velike sobe zmanjšali s temnejšimi odtenki. Enako lahko vplivamo na strop, svetlejši ko bo, višje bo videti.

Profimedia
Če želite dom v mediteranskih ali francoskih barvah, ne pozabite na modro.

Izberite svoj slog

Barve v prostoru občutno poudarijo stil. Če se denimo navdušujete nad azijskim stilom, posegajte po rdečih in pastelno rjavih do oranžnih barvah. Če obožujete toskanski stil in je vaše stanovanje odraz tega, izberite rumene odtenke, v kolikor pa vam je ljubši francoski stil, kombinirajte rdečo in modro. Pomembno je, da se ob prenovi in pleskanju počutite kreativne in se zabavate, saj bo prenovljena podoba stanovanja odražala vaše počutje in vaš karakter; torej poskrbite, da se boste v svojem domu počutili prijetno. Vendar nikar v en prostor ne vnesite več kot treh barv.