Mikronarodi

Ustanovite lastno državo!

S.R.
11. 11. 2016, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste naveličani sodobne družbe? Si želite ustvariti svoj kotiček na Zemlji in tam živeti v skladu z lastnimi pravili? Zdaj je še čas, da se odpravite po svetu, poiščete kos zemlje, ki si ga še nihče ne lasti, in ustanovite svojo lastno državo.

Profimedia

Na svetu obstaja več mikrodržav oz. mikronarodov, organiziranih v državo. Nekatere so njihovi ustanovitelji že razglasili za suverene države, druge pa so v procesu pridobitve tega statusa. Za vas smo zbrali 5 posebej zanimivih.

Svobodna republika Liberland

Profimedia
Svobodna republika Liberland

Liberland je samooklicana mikrodržava, ki se nahaja na zahodnem bregu reke Donave med Hrvaško in Srbijo. 13. aprila 2015 jo je ustanovil češki politik Vit Jedlička. Podlaga za njeno ustanovitev je bil mejni spor med obema državama, zaradi česar, kot trdi njen predsednik Jedlička, si tega ozemlja ne deli nobena od navedenih držav. Liberland obsega površino 7 km² in je na svetu tretja najmanjša suverena država z lastno zakonodajo in delujočo ustavo. Trenutno na tem ozemlju ni stalnih prebivalcev.

Bir Tawil

Jeremiah Heaton/Facebook
Bir Tawil

Bir Tawil je ozemlje med Sudanom in Egiptom, veliko približno 2000 kvadratnih kilometrov, in je zaradi več kot sto let trajajočega ozemeljskega spora eden poslednjih kosov Zemlje brez zakonitega lastnika. Na tem ozemlju sta ustanovitev države ločeno razglasila dva posameznika, in sicer Jeremiah Heaton in Jack Shenker. Bil Tawil nima niti stalnih prebivalcev niti veljavne zakonodaje.

Sveto cesarstvo Reunion

Holy Empire of Reunion/Wikia
Sveto cesarstvo Reunion

Sveto cesarstvo Reunion je bilo ustanovljeno 28. avgusta 1997, leži pa na francoskem otoku Reunion. Cesarstva sicer ne priznava nobena suverena država. Ustanovili so ga študentje prava, od leta 2000 pa tam uporabljajo lastne kovance, potne liste in zastavo. Država ima od leta 2006 nekaj več kot 150 državljanov, vsi od katerih pa živijo drugje po svetu.

Republika Conch

Profimedia
Republika Conch

Republika Conch je mikrodržava, ki so jo razglasili po tem, ko se je 23. aprila 1982 mesto Key West na Floridi odcepilo od Združenih držav. Organizacija, imenovana »Sovereign State of Mind« (»Suvereno stanje duha«), si prizadeva za več »humorja, topline in spoštovanja« na svetu. Za razliko od ZDA svoj dan neodvisnosti vsako leto jasno praznujejo 23. aprila. 

Republika Naminara

Wikipedija
Republika Naminara

Republika Naminara je mikrodržava na južnokorejskem otoku Namiseom. Ima lastno državno zastavo, himno in valuto, izdaja pa tudi potne liste in telefonske kartice. Na leto jo obišče 1,5 milijona obiskovalcev, leta 2006 pa se je razglasila za samoupravno državo. Za obisk otoka potrebujete vizum, ki ga izdaja sama republika.