Stavka zdravnikov

Fides dal vladi čas do ponedeljka. Če ne bo dogovora, sledi zaostritev

M.K./STA
11. 11. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sindikat zdravnikov Fides je vladi poslali predlog sporazuma, na podlagi katerega bi lahko stavko zdravnikov prekinili. Vlada bo pogajanja s Fidesom nadaljevala v ponedeljek

Bobo
Na četrti dan stavke zdravnikov po večini zdravstvenih zavodov odpadajo zdravstvene storitve. Vlada in zdravniški sindikat Fides pa se še nista uspela uskladiti.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sindikatu Fides danes popoldne poslala vabilo na pogajanja, ki se bodo začela v ponedeljek ob 9. uri, so sporočili iz Fidesa. V sporočilu so zapisali še, da so v sindikatu medtem že oblikovali pogajalsko ekipo, ki je bila v pripravljenosti za morebitna pogajanja tekom konca tedna.

"Če do ponedeljka ne bomo dosegli ustreznih rezultatov in premikov, na osnovi katerih bi lahko stavko zamrznili za mesec dni, se bo s torkom stavka zaostrila," je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.
Kuštrin je ob robu seje glavnega stavkovnega odbora sindikata povedal, da so prejeli ponudbo vlade, ki se jim je približala le glede zahtev okoli variabilnega dela plače. "Glede drugih najpomembnejših stavkovnih zahtev smo še daleč vsak k sebi," je dejal in pri tem navedel vprašanje standardov in normativov ter sprememb plačnega sistema.

"Prišli smo do bridkega spoznanja, da je naš sistem zdravstveni zelo šibek," je dejal Kuštrin in opozoril, da se je to pokazalo že v dveh oz. treh dneh stavke.

Fides je tako vladi poslal predlog sporazuma in predlagal, da bi se pogajali čez konec tedna. Če ne bodo do ponedeljka dosegli dogovora, bodo v torek zaostrili stavko. To pomeni, da bodo zdravniki opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Tako bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

A kot je opozoril Kuštrin, zdravniki iz večine zdravstvenih zavodov pričajo, da se stavka v praksi že približuje zaostreni obliki, saj je veliko zdravnikov že izpolnilo 40-urni delovnik. "Tako da bi v nekaterih bolnišnicah lahko cele oddelke zaprli že drug teden," je dodal.

Ministrica poziva k realizmu zahtev

Ministrica za zdravje je napovedala, da bo vladna stran v najkrajšem času preučila predlog sporazuma, ki jim ga je popoldne poslal sindikat Fides. Delo bodo nadaljevali tudi čez konec tedna in čim prej, ko bo mogoče, sklicali nadaljevanje pogajanj. Verjame namreč, da je v interesu vseh, da čim prej pride do prekinitve stavke.

STA
MInistrica za zdravje Miljoka Kolar Celarc

Ministrica je v današnji izjavi za javnost povedala, da zdravniško stavko na žalost občutijo najbolj ranljivi. Zato ponovno apelira tudi na Fides, "da ne postavljajo ultimativnih zahtev, ampak približujejo zahteve in stališča, ki jih je v kadrovskih in finančnih okoliščinah mogoče realizirati."

"Sem prva ministrica, ki je vzela v roke Modro knjižico standardov in normativov in smo izvedbo s Fidesom že skoraj dogovorili. Torej vidite, da ne branim starega sistema, želim napredek in novo. Vendar se moramo o tem dogovoriti. Danes smo jim poslali tudi usklajen predlog ministrstva za finance, javno upravo in zdravstva o odpravi omejitve 57. plačnega razreda. Že sama pripravljenost o odpravi omejitve 57. plačnega razreda pri napredovanju, je v danem trenutku, ko potekajo s sindikati javnega sektorja pogajanja, velik korak Vlade RS, da se doseže dogovor in konča stavka," je povedala ministrica. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc: "Zato, da ugotovimo, da v Sloveniji manjka zdravnikov ne potrebujemo stavke. To ministrstvo ves čas opozarja in to ve tudi Fides. To je stanje, v kakršnem smo se znašli po 20. letih. To ni nobena novost!"

"Zavedati se moramo, da je zdravnikov premalo, da jih ta hip pri nas ni in da bodo v sistem prihajali postopno in postopno jih bomo v sistem tudi vključevali. Do leta 2023 bomo dobili 1831 novih specialistov, kar pomeni, da bo zdravnikov dovolj. Zato smo predlagali variabilni način nagrajevanja tako, da bodo imeli zdravniki več časa za pacienta.
V vladni pogajalski skupini so tudi zdravniki, ki so ocenili, da Fidesov predlog fleksibilnega nagrajevanja zahteva preveč administriranja, zato smo mi ponudili enostavnejšo rešitev. Meni ni treba odkriti rjuhe, da bi videla, kakšen je zdravstveni sistem, čeprav sem ministrica šele dve leti. Žal pa mi je, da pacienta v dvajsetih letih niso pozdravili tisti, ki pri kreiranju zdravstvenega sistema delujejo že 20 let."

Najprej naj izve vlada

STA
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Kaj predlagajo vladi v predlogu sporazuma, Kuštrin ni želel razkriti, saj da je prav, da najprej izve vlada. Je pa pojasnil, da so v sporazumu zaveze takšne, da jih bo vlada morala v rokih izpolniti.

Na vprašanje, ali niso dosegli dogovora glede standardov in normativov že v ponedeljek, je Kuštrin potrdil, da je ministrstvo za zdravje takrat potrdilo, da standarde priznavajo. Sedaj pa po njegovih navedbah na vsak način poskušajo narediti to, da bi jih spremenili v nasprotju z modro knjigo. "Ne strinjamo se z dejstvom, da bi jih recimo potrjeval zdravstveni svet, ker je to politično telo," je dejal.

Predlog vlade okoli variabilnega dela plače je po Kuštrinovih besedah "kar ugoden". Vlada tako predlaga, da bi se delo zdravnikov točkovalo, v primeru preseganja standardov in normativov pa bi lahko prejeli zdravniki tudi za 30 odstotkov višjo plačo.

Vlada je v četrtek predlagala, da bi predlog zakona o sistemu plač v javnem sektorju poslala v usklajevanja sindikatom do konca decembra. Ker je bil za Fides ta predlog popolnoma nesprejemljiv, je vlada danes predlagala drugi rok. To je 31. november, a tudi s tem v Fidesu niso zadovoljni, saj želijo, da so omenjene plačne spremembe v DZ sprejete v enem mesecu.

S plačnimi spremembami bi med drugim lahko zdravniki presegli 57. plačni razred. Koliko bi bilo takih zdravnikov, Kuštrin natančno ne ve. Ocenjuje pa, da manj kot desetina.

Predsednik Fidesa ni razkril, koliko zdravnikov stavka, saj da jih ne preštevajo. Je pa dejstvo, da je v javnem sektorju zaposlenih okoli 6000 zdravnikov, stavka jih pa po njegovih navedbah večina.