Stavka zdravnikov

Vlada in Fides vsak na svojem bregu

M.K./STA
10. 11. 2016, 20.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdravniški sindikat Fides in vladna pogajalska skupina sta popoldne nadaljevala pogajanja o zahtevah zdravnikov, ki že tretji dan stavkajo. Ocene obeh strani o napredku pri dogovorih so različne, zdi pa se, da bistvenega napredka ni bilo.

STA
Konrad Kuštrin

V petek naj bi glavni stavkovni odbor Fidesa odločal o morebitni zaostritvi stavke.

Kot je po pogajanjih dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, je vladna pogajalska skupina zdravnikom danes predstavila nekatere svoje nove predloge, predvsem v delu, ki se nanaša na nagrajevanje preko variabilnega dela plače. Po predlogu vlade omenjeni del ne bi bil odvisen samo od števila pacientov, ki jih obravnava zdravnik, pač pa tudi od kakovosti. "Predlagali smo tudi, da se za pacienta dodajo dodatne ambulantne ure, saj če bodo zdravniki za to dodatno plačani, je pošteno, da za to pacienti dobijo več," je dejala.

Po navedbah ministrice bo Fides omenjeni predlog preučil, nanj podal pripombe, nato pa naj bi nadaljevali pogajanja.

Glede zahteve sindikata za dvig zgornjega, 57. plačnega razreda za zdravnike je po besedah ministrice pogajalska skupina, tudi po pogovorih znotraj vlade, predlagala "nov tekst, in sicer da bo predlagan poseben zakon o dvigu zgornje meje napredovanj, vendar ne samo za zdravnike, ampak tudi za vse druge primerljive poklice". Ta zakon naj bi vlada po besedah ministrice v DZ vložila najpozneje do konca leta.
A ta rok za zdravnike po besedah ministrice ni zadovoljiv, "zato bomo v tem delu pogovore znotraj vlade nadaljevali". Že v petek dopoldne naj bi vladna pogajalska skupina tako podala nov rok, do katerega bi bil sprejet omenjeni zakon.

Glede standardov in normativov je ministrica povedala, da so po njenem mnenju "blizu uskladitve" in dodala, da je vlada pri tem upoštevala merila, zapisana v modri knjigi.

Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina so se danes z vladno stranjo dogovorili "zelo malo ali nič", zato po njegovem z zamrznitvijo stavke "ta trenutek kaže zelo slabo". V zraku po njegovih besedah visita predvsem dve najpomembnejši točki, to sta variabilni del plače in zvišanje najvišjega plačnega razreda za zdravnike.

"Glede plačila stavke smo usklajeni, glede obeh pravilnikov pa smo ciljno usklajeni," je povzel današnje pogovore.

Glede vladnega predloga o variabilnem delu plače je povedal, da ga vnaprej ne zavračajo, a ga morajo najprej preučiti, vladni predlog za zvišanje najvišjega plačnega razreda pa je po njegovih besedah popolnoma neoprijemljiv.

Je pa po njegovem dobro, da je vladna stran danes povedala, da spoštuje in upošteva standarde in normative iz modre knjige. Vladni pogajalci in predstavniki zdravniškega sindikata Fides so pogajanja danes nadaljevali ob tem ko zdravniki stavkajo že tretji dan, za zdaj v obliki omejitve na 40-urni tedenski delovnik.

V petek bo glavni stavkovni odbor sindikata odločal o tem, kako s stavko naprej. Danes je Kuštrin na vprašanje, ali bodo stavko zaostrili, odgovoril, da glede tega za zdaj ne more reči ničesar. "Bo pa razmislek o tem zelo tehten," je dejal. Zaradi stavke sicer ponekod že prihaja do težav.

Ministrica Kolar Celarčeva je danes povedala, da je stavka legitimno dejanje, ni pa po njenem mnenju potrebna, zato je ne podpira. "Določenih težav slovenskega zdravstva, ki so se nalagale 15 ali 20 let, ni mogoče rešiti čez noč," je dejala. Sama tudi obžaluje, da bodo stavko občutili tudi pacienti.