Nevarna

Avstrijci pripadnico skrajnega gibanja izgnali v Slovenijo

G.G.
11. 11. 2016, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijske oblasti so na avstrijskem Koroškem prijele 45-letno pripadnico Gibanja državljanov nemškega rajha in jo izgnale iz države. Kam? V Slovenijo, čeprav gre za nemško državljanko.

Profimedia
Člani Gibanja državljanov nemškega rajha ne priznavajo leta 1949 ustanovljene Zvezne republike Nemčije. Namesto tega menijo, da nemški rajh, ki je obstajal med letoma 1871 in 1945, še vedno obstaja. Ne priznavajo nemške ustave, zato tudi zavračajo nemške zakone.

Na vrata njene hiše v Kolbnitzu v bližini Špitala ob Dravi je v četrtek popoldne potrkalo devet policistov. Ženska se ni upirala. Kot velevajo predpisi, so jo odpeljali do najbližje meje z Evropske unije in to je bila v tem primeru Slovenija. Ker ne sme več vstopiti v Avstrijo, saj so jo spoznali za "državi nevarno", bo morala do Nemčije odpotovati po ovinku, najverjetneje prek Italije in Švice ali po po daljši poti čez Madžarsko, Slovaško in Češko.

Da je do dogodka prišlo, je potrdil tudi tiskovni predstavnik generalne policijske uprave Drago Menegalija. Nemška državljanka v Sloveniji ni v nobenem postopku, okoliščine primera pa še dodatno preverjajo pri avstrijskih varnostnih organih, je sporočil.

Na prisotnost pristašev »nemškega rajha«, ki ne priznavajo leta 1949 ustanovljene Zvezne republike Nemčije, je sredi oktobra opozoril strelski incident na Bavarskem. Takrat je 49-letni pripadnik tega gibanja ustrelil štiri policiste, ki so mu na njegovem domu hoteli zaseči orožje.

Med »Reichsburgerji«, kot se jim elegantno reče v nemškem jeziku, niso le desničarski skrajneži. Po ugotovitvah nemške obveščevalne službe gre za raznolike posameznike, pogosto simpatizerje nacizma, ki verjamejo v mešanico teorij zarote in zavračajo demokracijo.

Predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck je za Kronenzeitung dejal, da opažajo trend povečanja števila pripadnikov tega gibanja, kar so ugotovile tudi nemške oblasti. Po njegovih besed spremljajo njihovo delovanje in jih bodo, če se bo to izkazalo za nujno, ponovno izgnali iz države.