Vroča zgodba

Kot strela z jasnega: se Vladimir Putin pripravlja na odstop?

J.P.
11. 11. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vladimir Putin razmišlja, da bi se odpovedal svojemu položaju, trdi poznavalec dogajanja v Kremlju.

Reuters
Zgodba se je najprej pojavila na spletni strani ruskega in Kremlju naklonjenega časopisa Moskovski komsomolets.

Ruski politični analitik Valerij Solovej (56) je namignil, da se lahko zgodi, da se bo moral ruski predsednik Vladimir Putin (64) zaradi 'določenih okoliščin' predčasno posloviti. Ali pa se bo, tako Solovej, sicer profesor na moskovskem Inštitutu za zunanje zadeve, v prihodnjem letu izogibal nastopom v javnosti. Omenjene okoliščine niso znane – zaenkrat se kot najverjetnejša razloga pojavljata skrivnostna bolezen ter odnosi z Zahodom.

Profimedia
Kot eden od dveh verjetnih naslednikov se omenja Dmitrij Medvedjev.

Zgodba se je najprej pojavila na spletni strani ruskega in Kremlju naklonjenega časopisa Moskovski komsomolets, a je bila hitro umaknjena, Solovej pa je na družbenih omrežjih poudaril, da se bodo njegove besede do konca leta potrdile.

Dva potencialna naslednika

V zvezi z naslednikom sta bili v prispevku omenjeni dve imeni: Dmitrij Medvedjev (51), trenutni ruski premier in nekdanji predsednik, ter Aleksej Djumin (44), nekoč Putinov telesni stražar in nekdanji namestnik obrambnega ministra. Solovej za začetek prihajajočega leta napoveduje predčasne volitve – Putinov šestletni mandat bi sicer moral trajati še eno leto.

Zgodba je bila objavljena le dan po tistem, ko je bil za predsednika Združenih držav Amerike izvoljen Donald Trump. Kot najverjetnejši razlog za izbris prispevka se pojavlja cenzura.

V Kremlju se še niso odzvali.