Znanost

Test za HIV kar prek USB ključka?

S.R.
11. 11. 2016, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanski znanstveniki so odkrili novo metodo testiranja za virusom HIV. Hitro in zelo natančno odčitavanje prevalence virusa v bolnikovi krvi bo možno kar prek USB ključka.

Profimedia
Trenutno je na svetu z virusom HIV okuženih okoli 36 milijonov ljudi, večina teh pa živi v podsaharski Afriki.

Ta pripomoček, ki so ga razvili znanstveniki z univerze Imperial College v Londonu in zasebnega ameriškega podjetja DNA Electronics, najprej analizira kapljico krvi, nato pa rezultat preoblikuje v elektronski signal, ki ga zna prebrati vsak računalnik.

Raziskovalci pravijo, da bi lahko ta tehnologija, ki je sicer še v povojih, bolnikom omogočala redno spremljanje prisotnosti virusa v krvi, podobno kot sladkorni bolniki spremljajo ravni sladkorja v krvi. Koristna bi lahko bila zlasti za bolnike iz oddaljenih krajev, saj so trenutni testi zelo zamudni, vzorce krvi je namreč treba pošiljati v ustrezne laboratorije. 

»Spremljanje prisotnosti virusa v krvi je ključno za uspeh zdravljenja okužbe z virusom HIV. Trenutno je za testiranje potrebna draga in zapletena oprema, na rezultate pa je treba počakati nekaj dni,« pravi Graham Cooke iz oddelka za medicino na univerzi Imperial College.

Za testiranje USB ključka so uporabili 991 vzorcev krvi, rezultati pa so pokazali, da je bil pri ugotavljanju prisotnosti virusa uspešen kar v 95 odstotkih, povprečen čas odčitavanja pa je bil 20,8 minut.