Gammora

Odkrili potencialno zdravilo za AIDS

S.R.
2. 11. 2016, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Raziskovalci z Hebrejske univerze v Jeruzalemu so odkrili protein, ki so ga poimenovali Gammora in za katerega pravijo, da lahko pri okuženih bolnikih virus HIV uniči z 97-odstotno uspešnostjo.

STA
Aids danes sicer ni več smrtna obsodba, vendar je še vedno nevarna kronična bolezen, ki pacientu močno spremeni življenje.

Ta spolno prenosljivi retrovirus se trenutno zdravi z zdravili, ki upočasnijo napredovanje okužbe, vendar HIV-pozitivni bolniki danes še vedno nimajo na voljo popolnega zdravila.

Virus po okužbi nemudoma napade imunski sistem, pri čemer uničuje celice CD4, brez katerih se telo ne more boriti proti drugim okužbam in virusom. Za razliko od drugih virusov, ki v posamezni celici ustvarijo večje število kopij samih sebe, virus HIV v celicah CD4 ustvari zgolj eno ali dve lastni kopiji, to pa mu omogoči, da nad navedeno celico prevzame nadzor ter jo uporablja kot »tovarno« za ustvarjanje novih kopij.

Profesorja Abraham Loyter in Assaf Friedler sta v laboratoriju na krvi bolnikov, okuženih z virusom HIV, preizkusila protein, ki sta ga imenovala Gammora. Želela sta ugotoviti, kako učinkovit je pri uničevanju z virusom okuženih celic. Stekleničke s krvjo in proteinom Gammora sta pustila stati osem dni, rezultat pa je bil presunljiv, saj se je prisotnost virusa v teh stekleničkah zmanjšala za 97 odstotkov.

Sthoeger, ki bo s svojo ekipo klinične preskuse začel izvajati leta 2017, si hkrati želi, da bi bila v prihodnosti ta vrsta zdravljenja cenovno dostopnejša od drugih trenutno poznanih metod.

Gammora virus prisili, da v celici ustvari več kopij samega sebe, zaradi česar celice preobremeni, posledično pa te »storijo samomor«, pravi profesor Zev Sthoeger iz medicinskega centra Kaplan, kjer bo v prihodnosti potekalo klinično preskušanje tega proteina. Pravi še, da se virus nenehno spreminja in prilagaja, zato obstajajo tudi bolniki, ki so odporni na trenutno dostopna zdravila. »Odkriti želimo nove mehanizme, ki nam bodo pomagali pri zdravljenju z virusom HIV okuženih bolnikov«, dodaja.

»Zdravila na trgu lahko preprečijo, da se virus HIV razvije v AIDS. Okužbo lahko zatrejo, ne morejo pa virusa popolnoma izkoreniniti, protein Gammora pa bi lahko predstavljal povsem novo metodo, na podlagi katere bo morda mogoče ustvariti celovito zdravilo za virus HIV in Aids,« je za The Media Line dejal Hagai Ayad, predstavnik izraelske delovne skupine za AIDS,