Pozna jo ves svet

VIDEO: Kava mora biti črna kot noč

zf
12. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kava danes velja za okusen in poživljajoč napitek, ki združuje ljudi. Njeno razširjenost gre pripisati njenim učinkom, zaradi katerih kavo pije skoraj dve tretjini zemljanov.

Profimedia
Skodelica kave povzroči tolikšno izločanje želodčnih kislin kot krožnik krepke juhe.

Kava predvsem poživlja in daje moč, njeno delovanje na telo pa je skoraj vsestransko, saj vsebuje enega od najpomembnejših alkaloidov – kofein. Ta na telo deluje poživljajoče, saj prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost, izboljša delovanje čutil, prav tako vpliva na osrednje živčevje. Deluje tudi na procese vzburjanja v možganski skorji, kar izboljša tudi presnovo in telesno kondicijo, povečuje pa tudi dojemljivost in koncentracijo, kar je koristno za ljudi, ki se ukvarjajo z umskim delom.

Profimedia
Kavni avtomat: znate naročiti kavo, ki si jo želite? Preverite razmerja najpogostejših kavnih različic.

Vrste kave

Med vrstami kavovcev, ki jih obstaja okoli 60, danes poznamo predvsem tri, najbolj prodajane, iz katerih ustvarjajo tudi različne mešanice. Kava arabika izvira iz Etiopije in predstavlja okoli 90 odstotkov vse kave na svetu, sledi ji kanefora, ki izvira iz Konga. Ta vsebuje do 50 odstotkov več kofeina in je bolj grenka. Kot zadnja najpogostejša se pojavlja kava liberika, ki je iz Liberije in velja za manj aromatično.

»Eno kavo, prosim.« »Kakšno pa?«

Izrazov za naročilo kave je veliko, le redki razen natakarjev pa vedo, kakšna so razmerja med kavo in mlekom. Najbolj razširjena je kratka kava, ki jo v nekaterih delih sveta srknejo kar stoje, spet drugje jo pijejo ure. Znana je kot espreso. Sledi ji makjato, še vedno kratka kava z nekaj kapljicami mleka, nato se dvojcu pridruži late makjato, ko v steklenem kozarcu ponudijo kratko kavo v barvni razmejitvi z mlekom. Sledijo kapučino, ki se ga postreže kot dolgo kavo z mlečno peno, kava z mlekom, pri kateri je podaljšani kavi dodana približno enaka količina mleka, in bela kava, pri kateri je v veliki skodelici postrežena kratka kava z veliko mleka. Obstaja še nekaj drugih različic, ki jih boste lahko našli na cenikih, prav tako se lahko priprava od lokala do lokala razlikuje.

Spodbujajoče delovanje

Povečuje dojemljivost in koncentracijo, kar je koristno za ljudi z umskim delom.

Kava deluje spodbujajoče predvsem na prebavila, saj se delovanju kofeina pridružijo še želodčne kisline, ki nastanejo ob zaužitju. Izločanje kislin ob uživanju kave je enako tistemu, ki se izloči, kadar pojemo krožnik mesne juhe. Povečana koncentracija solne kisline izboljšuje prebavo, kar pripomore tudi k boljši absorpciji hrane, zato jo strežejo po zajtrku in kosilu. Kofein blagodejno deluje še na žleze z notranjim izločanjem, zmanjšuje tudi delovanje ščitnice. Pa vendar z uživanjem previdno, priporočen odmerek je namreč do tri skodelice na dan.