Za dobro jutro

Čudežna kava

zf
18. 10. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Večini kava koristi posebno zjutraj in mnogi brez nje težko začnejo dan. Koristna pa je tudi za telo, tako kot nekatera gospodinjska opravila. Preverite.

Profimedia
Kava ni le odlično okrepčilo za zajtrk, reši vas lahko mnogih hišnih nadlog.

Kava je v gospodinjstvu vsestransko uporabna. Uporabljamo jo lahko kot čistilo, gnojilo, pa tudi v lepotne namene. Čeprav ste odlično kavo, ki ste si jo privoščili po kosilu, že spili in je vonj po njej že zdavnaj izpuhtel iz kuhinje, ima kavna usedlina še vedno močno aromo.

Ali ste vedeli?

Kava prežene utrujenost, zaspanost, ravnodušnost in izboljša delovanje čutil. Kofein deluje na procese vzburjanja v možganski skorji, kar izboljša presnovo in telesno kondicijo. Ker spodbuja tudi živčne celice v možganih, povečuje dojemljivost in koncentracijo ter je koristen tudi za ljudi, ki se ukvarjajo z umskim delom.

Kava na vrtu – Nikar je ne mečite stran!

1. Iz kavne usedline lahko pripravite naravno gnojilo in hkrati strup za škodljivce. Priprava: posušeno kavno usedlino zmešajte z zemljo, v katero želite posaditi rastline. Dovolj bo, če boste na liter zemlje uporabili jušno žlico usedline. Kava bo v zemlji uničila večino škodljivih snovi, rastline pa bodo dobile odlično gnojilo in čudovito uspevale.

2. Nahranite kompost. Nikar ne zlivajte kavne usedline v straniščno školjko, ampak jo privoščite vašemu kompostu; vaš kompostni zaboj bo tako pridobil številna koristna hranila, ki so potrebna za razgradnjo.

3. Imate doma kamin in se vedno znova jezite ob čiščenju, ker pepel leti na vse strani? Preden začnete čistiti, pepel iz kamina ali žara poškropite z mokro mleto kavo. Ta bo poskrbela, da ne boste imeli težav z oblakom pepela, ki se bo širil po vaši dnevni sobi.

Kava za lepoto

Iz kavne usedline si lahko pripravite tudi odličen piling. Ta bo s kože odstranil nečistoče, prav tako pa bo kofein spodbudil pretok krvi. Vaša koža bo z redno uporabo bolj gladka, svilnato mehka in bolj prekrvavljena. Kava je odlična tudi v boju proti celulitu.

Si sami izdelujete milo? Dodajte mu nekaj sveže mlete kave. Ta bo poskrbela, da se boste izognili številnim neprijetnim vonjavam, prav tako pa bo milo dišalo po vašem najljubšem jutranjem napitku. Pa še to, milo bo nevtraliziralo tudi neprijetne vonjave v vaši kopalnici.

Profimedia
Kavo lahko uporabite kot odličen piling za obraz in telo.

Piling

Sestavine: 4 žlice kavne usedline, 2 žlici soli, žlica medu, 4 žlice olivnega olja.

Priprava: Zmešajte sestavine, da dobite gosto zmes. To nanesite na kožo in nežno masirajte s krožnimi gibi. Pustite delovati nekaj minut in sperite z mlačno vodo. Koža bo na otip mehkejša in bolj svilnata.

Anticelulitna obloga

Sestavine: 6 žlic kavne usedline ali sveže kave, 6 žlic soli, 6 žlic mandljevega olja, plastična folija za živila.

Priprava: Sestavine zmešajte v gosto zmes in jo nanesite na težavne predele. Nežno masirajte in vtrite s krožnimi gibi. Prekrijte s folijo za živila in pustite delovati vsaj 30 minut. Nato sperite z obilico vode.

Kava v gospodinjstvu

Profimedia
Skodelico s kavo postavite v hladilnik in odgnala bo neprijetne vonjave.

Pokvarjena hrana, ki smo jo pozabili odstraniti iz hladilnika, lahko povzroči neprijetne vonjave, teh pa se lahko znebite s kavo. Na podstavek za kavno skodelico ali v kozarec nasujte kavna zrna in ga postavite v hladilnik; pri tem lahko uporabite tudi zmleto kavo. Kava bo vsrkala neprijetne vonjave in za seboj pustila nevtralen vonj. Kot alternativo proti neprijetnim vonjavam lahko uporabite tudi žitarice ali pa si pri odstranjevanju vonjav pomagajte z limono. Narežite jo na rezine in natrite s soljo, postavite jo v hladilnik in pustite učinkovati.

Kava je učinkovita tudi kot barvilo. Ste na pohištvu iz naravnega lesa naredili grd svetel rez? Uporabite kavo kot barvilo, ki bo grdo prasko prikrilo. V kavni napitek pomočite čopič in z njim prevlecite prasko. Postopek ponavljajte, dokler ne dosežete želenega odtenka. Podobno lahko z namakanjem obarvate papir, blago in velikonočna jajca.

Imate težave s potenjem nog in vam je, ko se morate sezuti, nerodno zaradi neprijetnega vonja? Naredite mošnjičke s kavnimi zrni. Te položite v čevlje in pustite delovati čez noč. Kava bo odstranila neprijetne vonjave iz vaših čevljev in vas osvobodila zagate. Vi pa boste v nov dan stopili brezskrbno in lahkotno.