4. december

Bodo naši sosedi pokopali Evropsko unijo?

J.P.
12. 11. 2016, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italija je tik pred referendumom, britanski mediji pa že poročajo, da so Evropski uniji šteti dnevi.

Profimedia
Matteo Renzi se je zaobljubil, da bo odstopil s položaja in zapustil politične vode, če reforma ne bi bila sprejeta.

Analitiki so prepričani, da bi izid glasovanja o ustavni reformi lahko imel globalne posledice.

Poraz na referendumu bi lahko državo premierja Mattea Renzija pahnil v še večjo krizo – številni referendum,napovedan za december, označujejo za njegov politični test.Če bi prevladali glasovi 'za', bi to utrdilo koalicijo; če bi zmagali podporniki opcije 'proti', bi to pomenilo obdobje negotovosti, ugotavlja poznavalka globalnega trga Maria Paola Toschi.

Omejitev pristojnosti senata

V Italiji mora vsak nov zakon odobriti poslanska zbornica in Senat Republike. 4. decembra pa se bo italijanska javnost odločala, če hočejo obdržati star sistem sprejemanja odločitev ali pa ga predrugačiti, s čimer bi omejili pristojnosti senata, kar bi si želel Renzi. Zato se je zaobljubil, da bo odstopil s položaja in zapustil politične vode, če reforma ne bi bila sprejeta.

Kot brexit

Ekonomistka Ana Thanker je prepričana, da bi odmevnost rezultata italijanskega referenduma lahko bila primerljiva s tisto brexita. To bi bila po njenem mnenju le še dodatna potrditev, da je Evropska unija v težavah. Z odhodom Renzija bi namreč svojo lažje uveljavljali njegovi nasprotniki, ki Evropski uniji niso naklonjeni.