Zanimivosti

Kako do ravnega in zapeljivega trebuha?

ud
12. 11. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Maščobe v predelu trebuha so nočna mora številnih, ki si pred poletjem želijo izklesati svoje telo, zlasti trebušček. Maščobe na trebuhu pa so tudi zdravju škodljive.

profimedia
Prvi korak do želenega cilja je prehrana.

Za maščobe na trebuhu so krive predvsem transmaščobe oziroma delno hidrogenirana olja, ki jih najdemo v margarini, pekovskih izdelkih, ocvrti hrani in sladkarijah. 

V skrajnih primerih lahko celo vodijo do številnih bolezni, tudi srčno-žilnih in sladkorne bolezni. Blazinice okoli trebuha so posledica genskih dispozicij in neustreznega življenjskega sloga. Kakšna pa je najzanesljivejša pot do izklesanega, lepega in ravnega trebuha?

Nizki glikemični indeks

Če si želite lepega trebuha, poskrbite, da imate na dan tri glavne obroke in dve malici. Priporočljivo je, da se prehranjujete z živili z nizkim glikemičnim indeksom, kot so proso, pira, polnozrnati riž in testenine. Beli kruh zamenjajte s polnozrnatim ter se izogibajte alkoholnim in gaziranim pijačam.

Antioksidanti

Raziskave so pokazale, da ko posežemo po hrani v čustveni krizi, se to sprva pozna prav v središču telesa. Kadar smo obremenjeni, hitreje posežemo po nezdravi, mastni in sladki hrani. 

V prehrano vključite beljakovine, predvsem pa zelenjavo, ki ima veliko antioksidantov in pomaga pri izločanju strupov iz telesa. Odlična izbira so zelena solata, avokado, brokoli, cvetača, korenje in redkev. Za malico si privoščite pest oreščkov, ki uravnavajo lakoto in raven sladkorja v krvi. Izogibajte se soli, saj zadržuje vodo v telesu, hrano raje začinite s kumino in čilijem. Tudi zeleni čaj vam lahko pomaga, saj v kombinaciji z vadbo prispeva k zmanjševanju telesne teže in maščob na trebuhu.

Pravilna drža

Za lepe in čvrste mišice na trebuhu pa ni treba garati, saj lahko zanje poskrbimo tudi med vsakodnevnimi aktivnostmi, na primer med hojo in sedenjem. Raziskave so pokazale, da kadar imamo lepo držo, s tem posledično krepimo trebušne mišice. Za lepo držo poravnajte ramena z ušesi in boki ter nekoliko stisnite trebušne mišice. Čez dan se večkrat spomnite na lepo držo, z njo se vam ne bo izboljšalo le zdravstveno počutje, ampak boste pridobili tudi raven trebuh. S slabo držo trebuh potiskamo navzven, s tem pa izoblikujemo bolj izbočen trebuh. Diete raje zamenjajte za smeh, ki sprošča hormon sreče in hkrati krepi trebušne mišice. Družite se s prijatelji in si oglejte kakšno zabavno komedijo.