Paraskavedekatriafobija

Če na petek 13. iščete nesrečo, jo boste najverjetneje celo našli

S.R.
13. 1. 2017, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strah pred petkom 13., imenovan tud paraskavedekatriafobija, podobno kot druga človeška vraževerja ali prepričanja ne temelji na nobenem logičnem razmisleku. Ljudje se petka 13. bojijo zaradi njega samega.

Profimedia
Kakšno je zgodovinsko ozadje tega zloveščega dneva?

Paraskavedekatriafobija je sestavljena iz dveh ločenih strahov, straha pred številko 13 in straha pred petkom. Oba pa imata globoke korenine v zahodni kulturi, zlasti v krščanstvu.

Številka 13 je za kristjane pomembna zaradi števila oseb na zadnji večerji, pri čemer se je kot zadnji večerje udeležil nihče drug kot zloglasni Juda Iškarijot. Kristjani so prav tako že tradicionalno zadržani glede petka, saj je to dan, na katerega je bil križan Jezus Nazarečan. Nekateri teologi celo trdijo, da sta Adam in Eva prepovedan sadež okusila ravno na petek ter da je bil to tudi dan začetka vesoljnega potopa. V preteklosti mnogi kristjani projekta nikoli ne bi začeli na petek, saj da je v tem primeru že na začetku obsojen na propad.

Obstaja tudi legenda o posebej turobnem petku 13., ki se je dogodil v srednjem veku. Na petek 13. leta 1307 je kralj Filip II. Francoski dal aretirati vse takrat spoštovane viteze templarje, ki so jih nato mučili, tako da so večinoma pod prisilo lažno priznali homoseksualnost in to, da so pljuvali po križu.

Nekateri zgodovinarji menijo drugače. Pravijo, da gre pri kristjanih razlog za nezaupanje do petka iskati v splošnem zatiranju poganskih verovanj in predvsem žena, ki ga je izvajala zgodnja katoliška cerkev. V rimskem koledarju je bil petek posvečen Veneri, boginji ljubezni. Ko so Normani koledar prilagodili, so petek poimenovali po boginji Freyji, nordijski boginji ljubezni in spolnosti. Teorija pravi, da sta ta dva močna ženska simbola nekdaj ogrožala prevlado moških v krščanstvu, zato naj bi cerkev po obeh boginjah poimenovan dan preklela. V stari nordijski kulturi lahko naletimo tudi na številko 13. V skladu z nordijskim mitom je pobalinski bog Loki, potem ko je kot trinajsti gost vdrl na pojedino, tam ubil priljubljenega heroja Balderja.

Tako petek kot številka 13 sta bila nekdaj tesno povezana s smrtno kaznijo. V skladu z britansko tradicijo je bil petek dan za javna obešanja, do zanke pa je domnevno vodilo 13 stopnic.

Folklora, povezana s petkom 13., tako nima nič skupnega s človekovimi strahovi danes. Ljudje se že v mladosti naučijo, da je petek 13. nesrečen dan, posledično pa iščejo dokaze, ki bi to legendo potrdili. Do teh pa se dokopljemo povsem preprosto, če ste imeli na petek 13. prometno nesrečo, ste na ta dan izgubili denarnico ali pa ste celo polili skodelico kave, si ga boste zagotovo zapomnili za vedno, čeprav se te stvari dogajajo dnevno. Če torej na petek 13. iščete nesrečo, jo boste najverjetneje celo našli.