Košarica razvad

Droge, alkohol in cigarete – kje so najcenejši?

B.K.
12. 1. 2017, 13.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Razvajanje v tedenski uporabi drog, alkohola in cigaret vas lahko stane zgolj 39 evrov v Laosu in več kot 1350 evrov na Japonskem.

Profimedia

Mednarodna medijska hiša Bloomberg je objavila raziskavo cen legalnih in nelegalnih razvad po svetu. Cene košarice, ki vsebuje škatlo cigaret, pivo, vino in žganje, gram stimulantov kot so amfetamini in ekstazi, gram posušene konoplje, gram kokaina in gram opiatov, so primerjali po kar 100 državah po svetu, med njimi je tudi Slovenija.

Košarica razvad je najcenejša v državah tretjega sveta kot so Kongo, Honduras in Laos. Na drugi strani lestvice so Japonska, Nova Zelandija in Avstralija, kjer so takšne razvade najdražje. V 18 državah bi takšna košarica stala manj kot 100 ameriških dolarjev.

Reuters
Zvijanje cigareta s konopljo.

Kaj določa cene?

Ekonomija, ki določa cene naših slabih razvad je odvisna od več dejavnikov, kot sta denimo stopnja kazenskega pregona in stroški distribucije.

»Vse se vrti okoli distribucijskih stroškov,« trdi Peter Reuter, profesor kriminologije na Univerzi Maryland. »Bližje kot si proizvajalcu, nižje so cene.«

Philip J. Cook iz Univerze Duke pa pravi, da je mnogo odvisno od organov pregona: »Cene nelegalnih drog bodo seveda odražale lokalno vnemo za kazenski pregon.«

Čeprav so droge v nekaterih državah tretjega sveta v absolutnih terminih cenejše, pa temu ni tako v relativnih terminih. Če pogledamo cene relativne na povprečni zaslužek državljana, postanejo najcenejše razvite države z visokimi dohodki, kot sta denimo Luksemburg in Švica, kjer se cena košarice giblje med 12 in 16 odstotki tedenskega zaslužka.

Reuters

Slovenija na lestvici relativnih stroškov na 32. mestu.

V Sloveniji dotična košarica stane 206 evrov, kar naj bi predstavljalo dobrih 53 odstotkov povprečnega tedenskega zaslužka. To nas na lestvici relativnih stroškov uvršča na skupno 32. mesto, med državami Evropske unije pa na 16. Najmanj boste za opojne substance v EU sicer odšteli na Portugalskem, kjer košarica stane 127 evrov, največ pa na Finskem, kjer bi za celotno košarico morali odšteti 409 evrov.