Okra

Izvor simbolnega mišljenja

Marjan Kodelja
18. 12. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okra je barvilo, a tudi sestavina kamenodobnega lepila.

Profimedia
Predniki so okro uporabljali za stenske slikarije, barvanje telesa in oblačil, pa tudi za izdelavo boljšega orožja.

Pred štirideset tisoč leti je bila jama Porc Epic v Etiopiji bivališče skupnosti »pridelovalcev« okre, rdečkastega prahu, ki je uporaben za različne stvari.

V jami so našli obrušene kamne z vsebnostjo okre, pa tudi še neobdelane. 

Ker pa so z njo naši predniki barvali telo ter ustvarjali stenske risbe, so si znanstveniki skoraj enotni, da je ravno ta prah dokaz začetkov simbolnega mišljenja. Posledično pa tudi umetnosti, kar je modernega človeka razločevalo od njegovih prednikov iz rodu homo. To pa zato, ker je prah relativno težko narediti. Proces zahteva nekaj korakov in vsaj dve orodji za obdelavo primernih kamnov z visoko vsebnostjo železovega oksida, po domače rje, pogosto pa ti vsebujejo tudi silikate ter druge minerale. Zaradi tega so odtenki prahu med rumeno in rdečo barvo. Predniki so skale morali najprej razbiti na manjše kose, ki so jih nato brusili, da so dobili uporaben prah.

Dokazi o uporabi tega barvila sicer segajo veliko dlje v preteklost, tja do sto tisoč let nazaj, znanstvenike pa je zanimalo, ali so ga najprej uporabili za izdelavo boljših orodij oziroma orožij ali za umetniško izražanje. Okra je namreč tudi ena od sestavin lepila, ki je na primer konico kopja držalo na ročaju. Kot kažejo zadnje raziskave, pa je do obojega prišlo istočasno oziroma so jo od pamtiveka izdelovali kot »večnamensko« snov.