Na današnji dan

Simpsonovi: Prav posebna animacija

Marjan Kodelja
17. 12. 2016, 21.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na današnji dan leta 1989 je bila na sporedu prva epizoda risane serije Simpsonovi.

Wikipedia
Mreža Fox je letos sporočila, da bodo serijo podaljšali vsaj še za dve sezoni!

Ameriška humoristična animacija velja za prvo risanko, ki je bila namenjena odraslim. In že s prvo sezono je dobila ogromno privržencev, a tudi nasprotnikov.

Animacijsko serijo snemajo že neverjetnih 28 let.

Serija opisuje družino Simpsons, ki je karikatura povprečne družine srednjega razreda. Oče Homer je tako rekoč tipičen Američan – predebel, na meji alkoholizma, prepričan o svojem prav, vendar po drugi strani ljubeč in na trenutke precej skrben oče. Žena Marge je inteligentna ljubeča mati, ki bi za svojo družino naredila vse. V enem od intervjujev je Matt Groening (avtor serije) dejal, da ne razume, zakaj bi Marge ostala s Homerjem. Marge in Homer imata tri otroke, poredneža Barta, izjemno inteligentno Liso in malo Maggie, ki v 27 letih še ni spregovorila.

Simpsoni so tudi navdih za cel kup uspešnih risanih serij za odrasle, kot sta recimo South Park in Family Guy. Pokazali so, da ni razloga, da animacija ne bi bila namenjena tudi odraslim. Čeprav gre za humoristično serijo, pa je v njej tudi ogromno drame in delčkov, ki marsikateremu gledalcu izvabijo kakšno solzico iz oči. Ker serija portretira tipično ameriško družino (če smo iskreni tudi evropsko), je po mnenju mnogih užalila tako imenovani ameriški ugled, a to milijonov oboževalcev ni odvrnilo, pravzaprav ravno nasprotno. Vprašanje je, koliko sezon bodo ustvarjalci serije še delali, toda v vsakem primeru se bodo Simpsonovi za zmeraj vpisali v filmsko zgodovino.