400 milijonov

Lovec na zaklade ne pove, kje je zlato

uk
17. 12. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tommy Thompson iz Ohia že dve leti sedi v priporu v Columbusu.

Profimedia
Po aretaciji je sprva privolil, da bo razkril lokacijo preostanka zaklada nekje v Belizeju, vendar si je potem premislil in še vedno molči. (Fotografija je simbolična)

Sodnik mu je za vsak dan molka odmeril kazen 1000 dolarjev.

Tommy Thompson vztrajno zavrača zahtevo sodnika, da pove, kam je skril zaklad, ki ga je pred skoraj 30 leti dvignil z dna Atlantskega oceana pri obali Južne Karoline. Precej zaklada je že pošlo, saj je Thompson na begu pred upniki vse od leta 1989. Takrat ga je 160 vlagateljev v operacijo, s katero so nameravali dvigniti za okrog 400 milijonov dolarjev zlata s potopljenega parnika Central America, obtožilo, da jih je povlekel za nos in pobral zlato ter ga nekam skril. On sicer to zanika. Ladja se je potopila v orkanu leta 1857, pri čemer je umrlo 425 ljudi. Thompson, ki je po izobrazbi inženir, je izdelal podmornico z imenom Nemo ter z njo 2,4 kilometra pod površino oceana odkril razbitino in zlato.

Zlate palice

Z zlatimi palicami in kovanci, ki jih je Nemo spravil na površje, je našel vlagatelje za rešitev preostalega zlata, vlagatelji pa trdijo, da je nato zlato pobral in pobegnil. Šele leta 2012 je zvezni sodnik izdal nalog za njegovo aretacijo in začel se je lov, ki je trajal do januarja 2015. Preiskovalci so mu prišli na sled na Floridi, kjer je živel s svojim dekletom, vendar so odkrili le papirnate ovoje za svežnje bankovcev po 10.000 dolarjev. Na koncu so ga izsledili s pomočjo nadzora nad dekletom, ki se je prijavila v drag hotel v West Palm Beachu.