Ropi in droge

Na njegovem domu so našli pištolo in masko

pk
17. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kriminalisti so v dalj časa trajajoči preiskavi opravili s kar nekaj primeri ropov in drugih kaznivih dejanj, ki so jih nepridipravi izvršili na goriškem območju.

PU Nova Gorica
Policija je roparja banke na Mostu na Soči iskala tudi s tem fotorobotom.

Kriminalistična preiskava je navrgla več osumljencev, dva moška in eno žensko, vse doma z območja severne Primorske. Bili so pridržani in zaslišani, nato je preiskovalni sodnik za moška odredil pripor, enemu od njiju hišnega. Trojico so, kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, v preteklosti že obravnavali zaradi izvršitve različnih kaznivih dejanj.

PU Nova Gorica
To pokrivalo, ki je prikrivalo identiteto roparja, so kriminalisti našli v hišni preiskavi.

Česa jih obremenijo? Spomnimo na oborožen rop banke na Mostu na Soči januarja letos. V poslovalnico je vstopil zamaskiran moški, ki je s pištolo v roki zahteval denar in nato z njim zbežal. »Na podlagi zbranih podatkov so se kriminalisti osredotočili na dva osumljenca – 56 in 41 let stara moška,« pojasnjuje novogoriška policija. 

Ropal večkrat

Sledila je hišna preiskava pri najstarejšem osumljencu, v okviru katere so bile najdene imitacije pištol, maskirne kape in drugo. Moškemu je bila takoj odvzeta prostost. Naslednji dan pa še 41-letniku, ki mu je pri ropu pomagal.

Šestinpetdesetletnik naj bi bil osumljen izvršitve še več ropov v Novi Gorici, in sicer januarja letos na Delpinovi ulici. Na isti ulici naj bi ropal tudi novembra, s tem da mu je takrat pomagala 34-letna ženska. Obakrat je prodajalkam grozil z injekcijsko brizgo. Minuli mesec je poskušal oropati še trgovino na Cankarjevi ulici, a neuspešno.

PU Nova Gorica
Pištola, ki jo je 56-letnik uporabil, da je grozilno podkrepil zahteve po denarju.

STA
Marino Pangos, vodja kriminalistov, domneva, da je razlog za rop banke terjanje starih dolgov. Šestinpetdesetletnik je bil namreč 41-letniku dolžan denar.

Je vzrok dolg?

Štiriintridesetletnica, ki mu je pomagala ropati, je osumljena tudi ponarejanja listin – italijanskih lekarniških receptov, s katerimi je pridobivala psihoaktivna zdravila. Omenjena ženska je osumljena tudi tatvine dveh imitacij pištol v Novi Gorici novembra letos.

Šestinpetdesetletnik naj bi na Goriškem tudi preprodajal drogo, ki mu jo je zagotavljal 41-letni domnevni sostorilec pri ropu banke v Posočju. Slednji je starejšega možakarja, tik preden sta se spravila nad bančno poslovalnico, izsiljeval za poplačilo starih dolgov; 41-letnik je tako obremenjen tudi kaznivega dejanja izsiljevanja.