Ena in edina

Služba tokrat za podžupanovo sestro

Gabrijel Toplak
17. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaposleni v Marifarmu ne razumejo, kako lahko nekateri v teh časih pridejo do zaposlitve

STA
Saša Pelko (desno) je tudi vodja svetniške skupine Lista župana Andreja Fištravca.

Javno podjetje v 100-odstotni lasti občine je pravni naslednik Toplotne oskrbe Maribor, ki ima osnovni kapital 1,011.099,98 evra.

V Mariboru, kjer veliko ljudi išče službe v tujini, je očitno najbolje, če poznaš kakšno osebo na položaju. Lani septembra je javnost precej razburila novica, da je direktorica takrat še občinskega podjetja zaposlila svojo hčerko, te dni pa je v javnost prišla novica, da je v podjetju Energetika Maribor, ki je v 100-odstotni lasti občine, dobila službo Maja Pelko, sestra vodje svetniške skupine Lista župana Andreja Fištravca in aktualnega podžupana Saše Pelka.

Težave s službami

Zaposleni, ki so se obrnili na novinarja Sveta24 in želijo ostati anonimni, pravijo, da je v mestu že tako težko dobiti službo, tudi če imaš ustrezno izobrazbo. In če jo dobi nekdo, ki je čisto »po naključju« v sorodu z podžupanom in le na podlagi razpisa na oglasni deski, na katerega se je prijavil kot edini, se jim to zdi preveč.

Andrej Kovačič / Večer
Podjetje se ukvarja tudi z oskrbo s toploto iz vročevodnega omrežja.

Nekateri se izmikajo

Novinarsko vprašanje smo poslali direktorju podjetja Alanu Percu in na Mestno občino Maribor, vendar do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Odzval se je le podžupan Pelko, ki je za Svet24 v uvodu opozoril, da ni seznanjen z nobenimi podrobnostmi. Dodal je: »Prepričan sem, da javno podjetje Energetika Maribor pri vseh zaposlitvah, ne samo tej, spoštuje zakonodajo in interne predpise.« Za mnenje smo povprašali tudi nekdanjega direktorja mestne uprave Darka Frasa, ki je na vprašanje, kako komentira tovrstno zaposlitev, odgovoril: »Ne morem komentirati, ker ne poznam okoliščin. Vendar pa je v stilu parole Gremo naši...«