Negativno mnenje

»Kar naprej poslušamo laži Andreja Fištravca«

Gabrijel Toplak
12. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zaradi negativnega mnenja računskega sodišča so spet na nogah nekdanji opozicijski mestni svetniki, ki še vedno vztrajajo pri tem, da župan odstopi.

STA
Mariborski župan Andrej Fištravec naj po sestanku, neuradno, ne bi odslovil vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave Damjana Laha, kot so mnogi namigovali.

Mariborski župan Andrej Fištravec in njegova ekipa so v sredo doživeli nov hladen tuš. Po številnih opozorilih številnih, da so pri vodenju občine številne pomanjkljivosti, jim je zdaj, kot smo pisali, računsko sodišče zaradi poslovanja v letu 2014 izreklo še negativno mnenje.

Mestna občina Maribor 

"Precejšen del poslovanja je že bil urejen skladno z ugotovitvami računskega sodišča."

Za proaktivno delovanje

Na občini bodo temeljito pripravili ustrezno odzivno poročilo, v katerem bodo izkazali popravljalne ukrepe za odpravo ugotovljenih nepravilnosti in podali ustrezna priporočila za izboljšanje poslovanja. Župan bo tudi izvedel vse ustrezne ukrepe in po potrebi menjave v uradih in sekretariatu, da se zagotovi poslovanje, skladno s pričakovanji računskega sodišča.

Županovi umirjajo, drugi ostri

Saša Pelko, vodja kluba svetnikov Liste župana Andreja Fištravca, je prepričan, da bo župan ponovno zahteval ustrezne kadrovske rešitve. »Zame ne bo presenečenje, če se bodo skladno z dosedanjimi praksami določeni mestni deležniki koncentrirali v glavnem na podjemne in avtorske pogodbe, ki so omenjene v poročilu. V vodstvu občine so to že dolgo nazaj uredili skladno s priporočili in zakonodajo. Ne smemo pozabiti, da gre za poročilo za leto 2014, od takrat pa se je marsikaj popravilo,« pravi.

V Novi ljudski stranki (NLS) nad ugotovitvami Računskega sodišča Republike Slovenije niso presenečeni. »Čeprav smo župana javno pozvali, je tudi moje svetniško vprašanje na eni izmed sej mestnega sveta, zakaj ne obravnavamo zaključnega poročila o izvajanju proračuna za leto 2014, preprosto ignoriral. Vedno ko smo ga opozarjali prav na te nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, je naša opozorila preslišal,« je pojasnil Milan Mikl in dodal, da v stranki pričakujejo ovadbe.

Poslovanje v letu 2014 je bilo v pomembnem neskladju s predpisi. 

Takojšen odstop

Tako kot v NLS tudi v Listi za pravičnost in razvoj (LPR) pričakujejo županov odstop. »Namesto odgovorov, kam ponikne denar, kar naprej poslušamo laži Andreja Fištravca, ki pa jim ne naseda več nihče, razen nekaterih novinarjev in posameznih tako imenovanih mariborskih intelektualcev. Župan in tudi javna podjetja so praktično popolnoma brez nadzora. Naj mediji, ki delujejo v interesu javnosti, zahtevajo takojšen odstop župana, kot so to zahtevali v primeru Franca Kanglerja. Svetniškim skupinam bomo predlagali takojšnjo razpustitev mestnega sveta in nove volitve za nadzor nad porabo javnega denarja ter poslovanjem javnih podjetij,« so zapisali v LPR.