Šentjernej

Lahko ostanejo brez občinske stavbe?

Lidija Markelj, Dolenjski list
12. 8. 2016, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Občina Šentjernej se poskuša z DUTB dogovoriti za razumen odkup občinskih prostorov, ki jih ima v najemu od leta 2008. Bo tožba občine zaradi ničnosti prvotne pogodbe uspela?

Lidija Markelj
V zgornjem nadstropju stavbe na Prvomajski 3a se nahajajo občinski prostori. V pritličju delujeta pošta in lekarna, zadaj pa policija.

Šentjernejska občinska uprava od leta 2008 deluje v zgornjem nadstropju stavbe na Prvomajski 3a. Pogodbo za najem teh prostorov je avgusta 2008 s Probanko Leasing za nedoločen čas podpisal prejšnji župan Franc Hudoklin in vseskozi se je govorilo, da je šlo za neracionalno potezo in veliko previsoko najemnino, neobičajna pa naj bi bila tudi sklenitev takega posla z lizinško hišo.

Lastnik prišel pod slabo banko

600 tisoč evrov je šentjernejska občina do zdaj vložila v prostore na Prvomajski 30a. 

Najemnino je uspelo občinski upravi do zdaj dvakrat znižati, nazadnje in najbolj sedanjemu županu Radku Luzarju februarja lani s prvotnih 6500 evrov mesečno na sedanjih 2454 evrov, a le za obdobje 16 mesecev, pod pogojem, da občina v tem času najde kupca oziroma najemnika. Aneks k najemni pogodbi je potekel 30. junija, a ker je šla Probanka vmes na DUTB, torej na slabo banko, to pomeni, da so oziroma bodo prostori na Prvomajski 3a zdaj naprodaj in jih lahko kupi kdorkoli po načelu: kdo da več. Kaj to pomeni za občino – ali občinska uprava po 30. juniju lahko še ostaja notri ali jo lahko kadarkoli vržejo ven, občina pa izgubi vse dosedanje vložke, prek 600.000 evrov?

Občina bi odkupila

Direktor občinske uprave Samo Hudoklin pove, da se ta scenarij sicer lahko zgodi, a meni, da so možnosti zanj vseeno majhne. »Seveda je občina zainteresirana za odkup občinskih prostorov po neki razumljivi ceni in ob upoštevanju vseh dosedanjih vložkov. Ti skupaj z mesecem junijem znašajo 612.710 evrov od tega je šlo za najem prostorov dobrih 508 tisoč evrov, za najem opreme pa dobrih 104.500 evrov. Občina želi, da se najemnina pretvori v odkupnino, da se upoštevajo dosedanji vložki, od najemnine do vzdrževanja. Na DUTB smo na njihovo prošnjo oddali ponudbo, da bi ta kupnina znašala še okrog 176 tisoč evrov in bi se trenutna najemnina za prostore spremenila v odkupnino, ki bi jo plačevali še okrog šest let. A so na DUTB sredi junija ta predlog zavrnili in dejali, naj pripravimo drugega. Do 17. junija naj bi nam predstavili svoja izhodišča, a se do danes ni zgodilo nič,« pravi Hudoklin in doda, da to kljub tedenskemu opozarjanju po telefonu in elektronski pošti.

Glede na to neodzivnost je občina prek odvetnika vložila tožbo zaradi ničnosti sklenjene pogodbe od 4. avgusta 2008 z aneksi ter zaradi ugotovitve lastninske pravice. »1. julija smo tako prek odvetnika tudi oddali zemljiškoknjižni predlog za vknjižbo zaznambe spora na delu nepremičnine, ki jo zasedamo, da v duhu dobrega gospodarja zaščitimo svoje interese in da nas seveda začnejo upoštevati,« pravi Samo Hudoklin.