Vreščeči pavi

Kmetija tik ob parlamentu

Sašo Avramovič
11. 8. 2016, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Beethovnovi ulici 2 živi družinica pavov, nad katero bližnji stanovalci niso čisto nič navdušeni. Pavi se prosto sprehajajo po okolici, za seboj puščajo iztrebke in se glasno derejo.

Sašo Avramovič
Če so trije odrasli pavi in štirje mladički posebna atrakcija za mimoidoče, pa to ne velja za bližnje stanovalce.

Marsikdo, ki se sprehaja po Šubičevi ulici in nasproti parlamenta v bližini stavbe na Beethovnovi ulici 2 sreča pave, si misli, da so verjetno pobegnili iz živalskega vrta. Vendar se pošteno moti.

Trije odrasli pavi in štirje mladički

V stavbi na Beethovnovi ulici 2 namreč živi par, ki si je pred časom za hišne ljubljenčke omislil prav pave. Danes imata tri odrasle pave, enega samca in dve samici, ter štiri mladičke. Ti živijo sicer v vrtu, ki je ograjen, a ne dovolj. Odrasli pavi namreč skačejo iz vrta na cesto, se sprehajajo po bližnjem parkirišču … In če so prav posebna atrakcija za mimoidoče, to ne velja za bližnje stanovalce.

Sašo Avramovič
Ograjen vrt, kjer bivajo pavi, se nahaja za stavbo na Beethovnovi ulici 2, nasproti parlamenta.

Je to sploh dovoljeno?

Ena od stanovalk bližnje stavbe je povedala, da se pavi prosto sprehajajo po okolici in parkirišču, skačejo po avtomobilih, za seboj puščajo iztrebke in se glasno derejo tako podnevi kot tudi ponoči. »Ko smo bližnji stanovalci lastnika opozorili na iztrebke in umazanijo, ki jo puščajo pavi, sta dejala, da tega njuni pavi ne delajo in da je to od golobov,« je dejala sogovornica in dodala: »Tudi veliko drugih stanovalcev se pritožuje nad pavi in vsi se strinjajo, da bi jih morala lastnika iz središča Ljubljane odstraniti.« Stanovalci menijo, da za take živali ni ustrezno, da živijo v ogradi ob mestnem vrvežu, obenem pa se sprašujejo, ali je to sploh dovoljeno.

Sašo Avramovič
Sogovornica nam je pokazala, kjer pavi puščajo svoje iztrebke. Med drugim pod ograjo, na kateri velikokrat sedijo.

Kaj pravi veterinarska uprava

Na Veterinarski upravi RS (Vurs) so nam odgovorili, da spadajo pavi med okrasno perutnino, za katero ni predpisanih posebnih pogojev bivanja, in dodali: »Zakonodaja ne prepoveduje rejo živali, kot je pav, v mestnem središču Ljubljane, lahko pa denimo občina z odlokom sprejme določene omejitve.« Zgleda pa, da Mestna občina Ljubljana tega še ni storila. Na Vursu so še pojasnili, da so primer na Beethovnovi 2 že večkrat obravnavali, »a kršitev veterinarske zakonodaje nismo ugotovili. Pavi imajo na voljo krmo in vodo ter so pod rednim veterinarskim nadzorom«. Za pave je torej dobro poskrbljeno, kdo pa bo »poskrbel« za ogorčene stanovalce oziroma jih uslišal?

Sašo Avramovič
Pavi sicer živijo v vrtu, ki je ograjen, a ne dovolj, saj se lahko brez problema odpravijo na ulico oziroma parkirišče.