Svet

Sanje nove vlade: moderna in močna Srbija

G.G./STA
11. 8. 2016, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Srbija je danes dobila novo vlado, potem ko je predlog mandatarja Aleksandra Vučića v skupščini dobil podporo 163 poslancev. Proti predlogu za nov Vučićev kabinet je glasovalo 62 poslancev.

Profimedia
Srbija je tri mesece in pol po predčasnih parlamentarnih volitvah dobila drugo Vučićevo vlado.

Vlado so poslanci podprli po dvodnevni razpravi, potem ko je Vučić v torek šest ur predstavljal njen program. V programu je med drugim izpostavil pričakovanje, da bo Srbija pristopna pogajanja z EU končala do leta 2019, kot njen glavni cilj pa je izpostavil boljši standard in življenje ljudi.

"Naša pot je pot miru, dialoga in napredka," je ob prestavitvi programa na več sto straneh poudaril Vučić ter kot sanje svoje nove vlade izpostavil moderno in močno Srbijo. Povedal je, da si njegova nova vlada želi dobrega sodelovanja tako z EU kot Rusijo, ZDA in Kitajsko.

Predčasne parlamentarne volitve v Srbiji so potekale 24. aprila, na katerih je Vučićeva Srbska napredna stranka (SNS) dobila absolutno večino 131 od skupno 250 poslanskih sedežev. Na drugo mesto so se uvrstili socialisti Ivice Dačića z 29 poslanci. Obe stranki ostajata skupaj tudi v tokratni koalicijski vladi, čeprav med njima večkrat prihaja do sporov. V novi vladi je glede na tisto iz leta 2014 osem novih ministrov, sicer pa bodo v vladi, ki ima 16 ministrov in tri ministre brez listnice, večinoma stari obrazi.

Dačić ostaja zunanji minister in prvi podpredsednik vlade, ministrica brez listnice za evropske integracije ostaja Jadranka Joksimović. Notranji minister in podpredsednik vlade ostaja Nebojša Stefanović, finančni minister Dušan Vujović, obrambni minister Zoran Đorđević, za zdravstvo Zlatibor Lončar.

V vladi je tudi prva odkrito homoseksualna oseba v zgodovini države - Ana Brnabić, ki je postala ministrica za državo upravo in lokalno samoupravo.

Nova vlada se bo na seji sestala že v petek zjutraj, Vučić pa bo odpotoval na svoj prvi obisk v tujino po ponovnem imenovanju in sicer na Dunaj, kjer se bo srečal z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom.