Slovenija

Ključno je izpeljati odkup

pk
11. 8. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Okrožno sodišče v Novi Gorici je v torek ponovno, tako kot 24. maja letos, uvedlo stečaj za vipavsko klet. A strahu, da se lahko še kaj zaplete, na Vipavskem še ni konec.

sta
Delavci kleti si želijo, da bi se lastniki sprijaznili z dejstvom, da so imeli priložnost razmere urediti, a jih niso.

Med lokalno skupnostjo, ki si je zadnje mesece močno prizadevala Agroind postaviti nazaj na noge, je zaradi nastopa stečaja spet več upanja. Predvsem vipavska in druge okoliške občine so že po prvi razglasitvi stečaja dobro sodelovale s stečajnim upraviteljem in začele oblikovati konzorcij, ki bi postal uporabnik kleti in s katerim bi izpeljale, kar je zdaj najpomembnejše – odkup grozdja, ker če surovine ne bo, tudi kleti ne bo več.

Pričakujejo pritožbo

Andrej Furlan

"V kleti dela 24 delavcev, ki jim podjetje dolguje del plače za marec in plače za april, maj in junij. Bliža se tudi rok za izplačilo julijske plače."

Andrej Furlan, predsednik sveta delavcev Agroinda, je sicer povedal, da so takšno odločitev sodišča glede na dejstva, ki so bila predstavljena na naroku v prejšnjem tednu, pričakovali. Dodal je, da je glede na dosedanje dogajanje sicer zelo mogoče, da se bo še kaj zapletlo, vendar upa, da do tega ne bo prišlo. Pojasnil je namreč, da se je na sprejeti sklep o stečaju, ki še ni pravnomočen, mogoče pritožiti v 15 dneh. »Pričakujemo, da bodo to Ukrajinci tudi storili,« je komentiral in dodal, da si sicer želijo, da bi se ti raje sprijaznili z dejstvom, da so imeli priložnost razmere urediti, a jih niso, in da je zdaj stečaj zagotovo najboljša rešitev za vse vpletene.

Kaj ugotavlja sodišče

Ob pregledu vseh listin je sodišče v ponovnem odločanju zaključilo, da je družba Agroind dolgoročno plačilno nesposobna in tako insolventna, zato se je odločilo, da klet pošlje v stečaj. Niso pa delavci v predlogu za stečaj sodišču uspeli dokazati, da je družba trajnejše nelikvidna. Določen je tudi že stečajni upravitelj – Andrej Perdan.

Spomnimo, da je novogoriško sodišče o predlogu za začetek stečaja že odločalo 24. maja. Po pregledu vloženih listin in poizvedbah pri finančni upravi je presodilo, da je Agroind insolventen.

Naporen narok

Na ta sklep se je nato pritožil večinski lastnik, ukrajinska družba Demistone Holding, ki Agroind obvladuje prek podjetja Vipavski vinograd. Višje sodišče v Ljubljani je pritožbi ugodilo in razveljavilo izpodbijani sklep o stečaju ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nov postopek. Višje sodišče je menilo, da je sodišče prve stopnje zmotno presodilo, da je podana domneva o insolventnosti.

V ponovnem odločanju je novogoriško sodišče, kot je razvidno iz obrazložitve, delavce pozvalo k dopolnitvi predloga za stečaj, pri katerem so vztrajali, vodstvo podjetja pa je predlogu v celoti ugovarjalo. Med drugim je pravni pooblaščenec tujih lastnikov Agroinda zahteval izločitev najprej sodnice in nato celotnega sodišča zaradi lokalne vpetosti v zadeve, a so na sodišču ocenili, da je bila zahteva podana z namenom zavlačevanja postopka, kar je nedovoljen razlog za izločitev.