Slovenija

Delavci Teša zavračajo prezaposlitev

Luka Tetičkovič
10. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Od 118 presežnih delavcev Termoelektrarne Šoštanj (Teš) jih je 75 zavrnilo nove pogodbe o prezaposlitvi. Predsednik podjetniškega sindikata Teša Danijel Tajnik pravi, da so tem delavcem omogočili pravno pomoč, ki jih je potem napotila na vložitev tožb na izdane pogodbe o prezaposlitvi.

Wikipedija
Teš v izgubah. Niža lahko samo stroške dela, zaposleni se upirajo.

Junija so izdajo novih pogodb začasno prekinili zaradi uvedbe arbitraže, ki pa je pokazala, da postopek izvedbe programa presežnih delavcev ni nezakonit. Vodstvo Teša sicer s sindikatom nadaljuje pogajanja o racionalizaciji in optimizaciji poslovanja, ki sta potrebni zaradi neobratovanja petega bloka in lanske 50-milijonske izgube.

S sindikatom se pogajajo

STA
Matjaž Hanžek meni, da so čakalne dobe deloma posledica pomanjkanja zdravnikov.
Matjaž Hanžek (ZL), predsednik parlamentarne preiskovalne komisije

»Če je bila cena za premog leta 2000 2,75 evra, kako naj bo ta cena leta 2020 2,25 evra. S tem da se jama koplje globlje, več stroškov je z varovanjem, rudarji so vse bolj ogroženi.«

Kot so pred kratkim povedali v Tešu, so v fazi usklajevanja in izvajanja skupnega posvetovanja s socialnimi partnerji glede potrebne reorganizacije. Poslovodstvo Teša si pri tem, kot so že večkrat poudarili, ves čas prizadeva, da nihče od zaposlenih v elektrarni ne bi ostal brez službe in da bo konec leta v Tešu 339 zaposlenih.

Nekonkretne zaveze o novi plačni politiki

Nova sistemizacija in organizacija dela v Tešu, ki trenutno zaposluje 358 delavcev, lahko zagotovita delo 290 zaposlenim in še dodatnim 49, ko bodo odpovedane pogodbe podizvajalcem. Predstavniki pogajalske skupine Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) in poslovodstvo Teša so dali tudi zavezo, da bodo po zaključenem programu pristopili k oblikovanju nove plačne politike.

Odgovor na vprašanje, kakšna bo, ne zahteva veliko ugibanja. Teš se utaplja v izgubah, zaveze pa niso bile konkretne. Stroški dela se bodo morali v vsakem primeru nižati, saj v težavah ni samo Teš, ampak tudi sestrski Premogovnik Velenje, stopničko nižje po prehranjevalni lestvici v slovenskem energetskem sistemu. Tešu mora »koln« prodajati za piškavega 2,25 evra na gigadžul, kar je premalo, saj bi moral rudnik za varnost svojih rudarjev vlagati v raziskovanje jame. Te jame, ki se ji je življenjska doba z izgradnjo šestega bloka podaljšala za 30 let in je nagnjena k posedanju.

Poslancem in javnosti lagali

A takšne so bile cenovne zaveze, pod katerimi je država dala kreditno poroštvo za investicijo v šesti blok. Poslancem so v dokumentaciji o poroštvu lagali, zdaj ugotavlja parlamentarna preiskovalna komisija. »Cena je bila zapisana v projektu izključno zato, da projekt ne bi izkazoval izgube,« je za TV Slovenija pojasnila članica komisije Alenka Bratušek. »Zdaj vsi govorijo, da bi ta cena bila realna, če ...«

»... se gre v nižanje stroškov dela,« je ključni »če« pred preiskovalno komisijo junija izpostavil Matjaž Janežič, sicer generalni direktor HSE med letoma 2010 in 2012. Spomnimo, da se je kot argument za gradnjo šestega bloka Teša vrtela tudi parola o ohranjanju delovnih mest, nihče pa ni omenjal njihove kakovosti.