Slovenija

Hotel Kandija: Kulturna dediščina ali reklama?

Mirjana Martinovič
11. 8. 2016, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekdanji novomeški hotel Kandija oziroma Windicher je po letih propadanja pred časom dobil novo fasado, a je njegovo lepšo podobo kmalu prekril ogromen reklamni plakat Avtohiše Berus.

Mirjana Martinovič
Nekdanji hotel že nekaj časa kazita velika oglasa, ki sta prekrila precejšnji del pročelja hiše z okni vred.

Mnoge Novomeščane je takšno početje lastnika nepremičnine in prodajalca avtomobilov zelo zmotilo. »Oglaševanje na javnih površinah ureja občinski odlok o oglaševanju na območju občine Novo mesto. V primeru hotela Kandija pa ne gre za javno površino, zato veljajo določila občinskega prostorskega načrta. Ta v primeru zemljišč, ki so zavarovana kot naravna vrednota ali kulturna dediščina ali je na njih zgrajen objekt kulturne dediščine (velja tudi za primer hotela Kandija), prepoveduje postavljanje objektov in naprav za oglaševanje,« so bili glede tega, da je tovrstno početje neskladno z občinskimi predpisi, jasni v kabinetu župana Gregorja Macedonija.

mirjana martinovič
Reklamno vozilo omenjene avtohiše je kot v kakšnem salonu razstavljeno tik ob zgodovinski stavbi in poleg parkomata bližnjega parkirišča.

Ker ima stavba nekdanjega hotela Kandija status registrirane kulturne dediščine, bi lastnik v vsakem primeru moral pridobiti soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Soglasja nima

»Lastnik nas za soglasje ni zaprosil. Pa četudi bi, mu ga naš zavod ne bi izdal,« je odgovoril vodja območne enote ZVKDS Mitja Simič in nadaljeval: »Sicer ne gre za kulturni spomenik, a je to vendarle objekt kulturne dediščine, pri varovanju pa ne gre zgolj za ohranjanje stavbnih prvin, temveč tudi za pojavnost stavbe v prostoru, ki je zaradi omenjene reklame bistveno spremenjena.« Na drugem delu stavbe je še en večji reklamni pano že dlje časa.

Za tovrstne kršitve občinski inšpektorat po pojasnilih občine nima pristojnosti za ukrepanje, pristojni so organi na državni ravni, kot je inšpektorat za okolje in prostor, v tem primeru lahko tudi inšpektorat za področje kulturne dediščine.

mirjana martinovič
Nekdanje hotelsko poslopje je pred nekaj leti kazalo še bolj žalostno podobo.

Prijavil ni nihče

Starno Novo mesto/Facebook
V nekdanjem Windischerjevem hotelu se je leta 1920 s prvo pokrajinsko likovno razstavo ter literarnimi in glasbenimi prireditvami rodilo gibanje Novomeška pomlad.

»Občinski inšpektorat lahko zgolj poda prijavo, tako kot jo lahko podajo tudi občani. Občina lahko na primer izda odredbo, če objekt meji na javno površino in je nevaren, se ruši, ogroža okolico (v tem primeru je občina zahtevala ustrezno obnovo fasade objekta, ki je bila tudi izvedena),« so še dodali v županovem kabinetu.

Po naših podatkih prijave na državne inšpektorate za zdaj ni podala ne občina ne območni ZVKD, tako da ne gre pričakovati, da bi zanjo kdorkoli kmalu odgovarjal ali jo vsaj umaknil. Enako velja za oglasno vozilo, ki je že nekaj časa zasidrano tik ob parkomatu pri tamkajšnjem parkirišču.

Lastnik hotela Primož Novljan za naše klice v začetku tedna ni bil dosegljiv.