Načrtoval poboj

Zadnji hip likvidirali pristaša džihadistov

G.G.
11. 8. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) so kanadske kriminaliste obvestili, da osumljeni 24-letnik pripravlja teroristični napad.

24-letni Aaron Driver ni imel pomagačev.

Policisti v kanadski provinci Ontario niso izgubljali časa, saj naj bi se napad zgodil v naslednjih treh dneh. Hitro so odkrili osumljenca. 24-letnega Aarona Driverja so presenetili, ko se je v peljal v taksiju v mestu Strathroy. Ko so ga poskušali aretirati, je opranoglavi mladenič sprožil eksplozivno telo na zadnjem sedežu, ko pa je poskušal sprožiti še drugo eksplozivno telo, so policisti potegnili za pištolo in ga ustrelili. Ob eksploziji se je lažje poškodoval taksist.

Driver je bil policiji znan kot »privrženec« skrajne teroristične skupine, ki si je nadela ime Islamska država. Kanadska policija je sporočila, da je nameraval Driver doma izdelano eksplozivno telo sprožiti v urbanem središču v času jutranje ali popoldanske gneče.

Driverja so junija lani aretirali zaradi pritožb o ekstremističnih objavah na družbenih omrežjih. Nato so ga pod nadzorom sodišča izpustili. Na prostosti bi moral nositi elektronsko zapestnico in se izogibati internetu, a pristojni organi spoštovanja teh ukrepov niso preverjali. Ukrepe so nato omilili in bi jih ta mesec v celoti odpravili