Kraja bankomata

Janko iz Dupleka opisal, kako so romunski kriminalci zlorabili njegovega forda

Gabrijel Toplak
12. 8. 2016, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policisti so 33-letnega Romuna prijeli v bližini cerkve v Dvorjanah, kjer so imeli tatovi parkiranega VW passata. Sostorilcem je uspelo pobegniti. Za Svet24 je spregovoril lastnik ukradenega kombiniranega vozila in razkril nekaj podrobnosti o gibanju storilcev.

Gabrijel Toplak
V notranjosti vozila so se najprej lotili ključavnice, da so ga sploh lahko vžgali in odpeljali.

Janko Pihler iz občine Duplek, ki se med drugim ukvarja s špedicijo, je povedal, da je bil precej začuden, ko so ga poklicali policisti in mu dejali, da so mu ukradli kombi. »Bil sem namreč na dopustu, zato sem se nemudoma vrnil. Priznam, kaj takšnega nisem pričakoval. Kombi imam zdaj sicer že doma in na njem navzven ni videti nobenih posebnosti oziroma poškodb. Res pa je, da so ga storilci predvsem v notranjosti precej poškodovali. Del armaturne plošče so iztrgali, saj so iskali sledilno napravo, ki jo imam v vsakem vozilu. Tudi v predelu ključavnice so s kovinskim ključem, ki je sicer namenjen za vijake na kolesih, zlomili plastiko, da so vžgali vozilo. Kovinsko steno vozila, ki loči tovorni del od potniškega, da ta v primeru trka ne konča v kabini, so rezali z brusilko. Ta je morala biti baterijska, saj tam ni elektrike,« je včeraj pojasnil Pihler.

Gabrijel Toplak
Janko Pihler, lastnik ukradenega vozila, kaže na mesto, kjer je bilo parkirano pred krajo.

Na telefonu s policijo

Vozilo je imel na parkirnem prostoru z drugimi vozili, kjer so mu po njegovih besedah že večkrat ukradli gorivo. Dogodka nekaj dni nazaj pa se spominja takole: »Po klicu policije sredi noči sem nemudoma vstal in v roke vzel mobilni telefon, s katerim imam dostop do sledilne naprave. Od takrat sem bil v nenehnem stiku s policijo. Od trenutka, ko so vlomili v vozilo, so se najprej peljali do cerkve v Dvorjanah, kjer so stali kakšne tri minute. Od tam pa so se vrnili proti bližnjemu krožišču in se namenili proti Vurberku. Peljali so se mimo motokros proge kakšnih 150 metrov, kjer so se spet ustavili. Na vzpetini Kozjak so vozilo parkirali. Tam je stalo en dan,« razlaga Pihler. Dodaja še, da so v tem času najverjetneje iskali in odstranjevali sledilno napravo, saj njihove vožnje proti Ptuju naprava več ni zaznala. Pihler, ki je še vedno precej pretresen, je zaključil, da je zelo zadovoljen z odzivom in sodelovanjem s policijo.

Gabrijel Toplak
Kovinske stene, ki loči potniški prostor od tovornega, so se lotili z baterijsko brusilko.

Gabrijel Toplak
Na parkirišču v bližini farne cerkve v Dvorjanah so imeli parkirano osebno vozilo.

Občani so prestrašili Romune

Ponedeljkov nočni rop, okoli 2. ure zjutraj pred Sparom v Rabelčji vasi na Ptuju, ko je skupina neznancev želela ukrasti bankomat tako, da bi ga z vozilom izvlekli, a jim ni to ni uspelo, dobiva epilog.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor niso potrebovali dolgo, da so na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju privedli 33-letnega državljana Romunije. Ta je utemeljeno osumljen, da je v sostorilstvu z vsaj še tremi Romuni zakrivil dve kaznivi dejanji tatvine in kaznivo dejanje velike tatvine. »Omenjeni so med 6. in 8. avgustom v občini Duplek in na Ptuju izvršili tatvino kombiniranega vozila znamke Ford Transit in tatvino osebnega avtomobila znamke Ford Focus ter ju uporabili pri vlomu. Namerno so trčili v izložbeno steklo in bankomat izvlekli s pomočjo kombiniranega vozila ter zategovalnih pasov (gurten). Bankomat so pozneje poskušali naložiti v kombinirano vozilo, a so jim to preprečili bližnji občani, saj so pravočasno obvestili policijo,« je pojasnil policijski piarovec Miran Šadl.

Gabrijel Toplak
Na parkirišču naj bi se po besedah domačinov že nekaj časa v nočnih urah zbirali neznanci.

Tretje vozilo v Dvorjanah

Po begu so se skrili v gozd na območju Krčevine pri Vurbergu in se pozneje nekako poskušali prebiti do parkirišča v bližini cerkve v Dvorjanah, kjer so imeli parkiran avtomobil Volkswagen Passat. »Tam so policisti prijeli 33-letnega Romuna, sostorilcem pa je uspelo pobegniti. Zoper privedenega romunskega državljana je preiskovalna sodnica odredila sodno pridržanje in po zaslišanju tudi pripor,« je razložil Šadl in se v imenu policistov ter kriminalistov zahvalil občanom, da so jih poklicali in pomagali pri iskanju storilcev, saj je medsebojno sodelovanje spet obrodilo sadove.