Na plaži

V Cannesu prepovedali "burkinke"

M.K.
12. 8. 2016, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Župan v francoskem letoviškem mestu Cannes je na tamkajšnjih plažah s posebno uredbo prepovedal nošo ženskih kopalnih oblačil, ki zakrivajo celotno telo kopalk, za katere se je že uveljavil izraz "burkinke".

Dostop na plažo je prepovedan vsem, ki ne nosijo oblačil, spoštljivih do splošnih navad in sekularizma.

David Lisnard, župan mesta Cannes

Župan David Lisnard, se ob sprejetju tega ukrepa sklicuje na javni red in varnostne razloge.  Burkinke so "simbol islamskega ekstremizma" in utegnejo sprožiti spore, glede na to, da je Francija v zadnjih mesecih postala tarča številnih napadov skrajnih islamistov.

V Franciji so sicer že dalj časa v veljavi strogi varnostni ukrepi, ki so jih uvedli po celi vrsti napadov, še posebno po zadnjem, julijskim napadom s tovornjakom med proslavljanjem državnega praznika v Nici.

Odlok o prepovedi nošenja bukink je župan podpisal 28. julija, prepoved pa bo veljala do konca avgusta.

Vsaka oseba, ki bo kršila novo pravilo, utegne biti kaznovana z globo v višini 38 evrov.

Burkini oz burkinke je izpeljanka iz besed burka in bikini, so kopalke, zasnovane za muslimanke. Omogočajo jim namreč, da tudi v vodi pokrijejo skoraj celotno telo; izjema so le obraz, dlani in stopala.

Kopalke bodo najprej opozorili in predlagali, da zamenjajo kopalno oblačilo ali pa zapustijo plažo. Odkar je uredba konec meseca julija stopila v veljavo, pristojni v Cannesu še niso uradno ukrepali zaradi nošenja burkink.

To ni prvi primer, da so v Franciji z zakonom omejili nošo ženskih oblačil. Leta 2011 so v Franciji kot prvi država v Evropi prepovedali nošo tančice, ki popolnoma zakriva ženski obraz, znani kot burka, kot tudi tančico za delno zakrivanje obraza, nikab.

V začetku tedna so, potem ko se je nanje usul plaz kritik javnosti, v zasebnem kopališču blizu Marseilla ukinili poseben "dan-samo-za-burkinke".