Plenjenje

VIDEO: Predrzne kraje na ulicah Ria

R.T.
12. 8. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V spletnih omrežjih v teh dneh več pozornosti znova pritegnejo neverjetni posnetki uličnih kraj in ropov na ulicah Ria de Janeira.

You Tube screenshot

Poulični tatiči in žeparji so pri svojem delu zelo vztrajni in ne popustijo vse dokler žrtvi ne iztrgajo svojega plena. Pri tem je videti, da sploh ni pomembno, ali je žrtev osamljena ali v skupini, hodi po cesti ali sedi na avtobusu. Tatov na ulicah tega mesta prav nič ne odvrne od njihove namere, da ukradejo tisto, kar so izbrali.

Presenetljivo pri tem je, da skoraj nihče na ulici ne reagira, ko se plenilec spravi na svojo žrtev.

Obstaja seveda tudi druga plat, ki je ta posnetek na pokaže: favele, revščina, strašne socialne krivice, božjastni prepad med elitami in brezpravnim ljudstvom, boj za preživetje med kupi smeti, policijsko nasilje, kriminal, teror in politična korupcija ...

Krutost in nasilnost teh kriminalnih dejanj je vzajemna. Policisti med posegi proti številnim mladoletnim tatovom in žeparjem na ulicah »božjega mesta« praviloma ne poznajo milosti. Pogostokrat so to kar brutalne eksekucije.

Policijsko nasilje v Braziliji je velik in že star problem. Lani je vsak peti umorjeni umrl pod roko policista. Ankete so pokazale, da se v favelah bolj bojijo policistov kot tolp.