Izgubil si

Zahteval uro, dobil kroglo

Luka Tetičkovič
7. 8. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brazilski odvetnik je roparja na motorju potegnil v svoj avto, mu iz rok iztrgal pištolo in ga na kraju samem ustrelil. Dogodku naj bi bila priča tudi slovenska kolesarska ekipa, ki se je v okvirju treninga ravno peljala skozi tisti del Ria de Janeira, kar je olimpijski komite sicer zanikal.

Twitter
Avtomobil Brazilca, ki je med ropom ustrelil napadalca.

Očividci sicer pravijo, da se je ropar na motorju pripeljal do avtomobila BMW X6, v katerem je z družino sedel Marcos Cesar Feres Braga. Ropar je razbil šipo avtomobila in v Brago uperil pištolo ter zahteval naj mu preda zapestno uro. Pri tem naj bi mu rekel: »Izgubil si, predaj uro.« Braga, ki sicer obvlada borilno veščino brazilskega džiudžica, ga je nato potegnil v avtomobil, mu s strokovnim prijemom iztrgal pištolo in ga z njo ustrelil do smrti, je sporočila policija. Ta je sporočila še, da je »človek, ki je ustrelil roparja, odvetnik in ruski vicekonzul. Po poreklu je Brazilec iz Ria de Janeira. Ni povezan z ruskim olimpijskimodborom, ki je v Riu zaradi olimpijskih iger«.

Twitter
Nalepka na vetrobranskem steklu avtomobila, ki kaže, da je voznik del konzularnega osebja.

Slovenska kolesarska delegacija je med treningom videla poskus oboroženega ropa, ki se je končal z umorom storilca.

Vladimir Tokmakov z ruskega konzulata je pozneje za rusko tiskovno agencijo TASS zanikal informacijo, da je Braga vicekonzul. »Vsi ruski diplomati in njihovo osebje v Riu so na varnem in nimajo nobene povezave s tem incidentom. Moški, ki je v njem sodeloval, se je mogoče le predstavil kot zaposleni na konzulatu.«

Po spletu so sicer zaokrožile fotografije Bragovega avtomobila, s katerih je razvidno, da ima na vetrobranskem steklu uradno nalepko ruskega konzulata.

Truplo več ur ob cesti

Truplo roparja, ki ga je njegov pajdaš na motorju takoj zapustil, je nato več ur ležalo ob robu ceste, medtem ko so policisti izvajali preiskavo. Posmrtne ostanke Leonarda Lopesa Batiste, kot je bilo možakarju ime, je videlo več olimpijskih reprezentanc, ki so šle mimo po posebnih olimpijskih trasah. Med njimi naj bi bili tudi slovenski kolesarji, ki so bili po poročanju medijev tam v trenutku napada. Olimpijski komite Slovenije je to pisanje britanskih medijev sicer zanikal. »Nič od tega ni res,« je dejal tiskovni predstavnik OKS Brane Dmitrović.

Reuters
Brazilska vojaka varujeta OI.

Nevarni Rio

Streljanje je opomin o razvpitosti Ria glede nasilnega kriminala. Policija ga sicer poskuša med olimpijskimi igrami pridušiti, za ta namen so pred njimi opravili več racij. Med OI so povečali svojo prisotnost na cestah Ria na kar 85.000 policistov.