Skrivnostni tvit

Ugibanja in namigi o smrti Edwarda Snowdna

R.T.
7. 8. 2016, 17.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slavni žvižgač Edward Snowden je na Twitterju objavil kriptirano 64-znakovno kodo, ki je vzbudila zaskrbljenost glede tega, kaj se je zgodilo z njenim pošiljateljem.

Arhiv Svet24
Edward Snowden ni mrtev. Z njim je "vse v redu", je po objavi skrivnostnega tvita potrdil novinar Glenn Greenwal.

Razširili so se namigi in ugibanja,  da so žvižgača ugrabili ali pa celo ubili in se je zato tega sprožilo tako imenovano "mrtvečevo stikalo": sporočilo, ki naj bi se objavilo, če se njegov pisec v določenem času ne bi uspel prijaviti v svoj računalnik.

Glenn Greenwald, pravnik in novinar medija The Intercept, ki je v preteklosti večkrat sodeloval z žvižgačem, je povedal, da je s Snowdnom vse »v redu«, dodatnih pojasnil pa ni hotel posredovati. Novinar se je le odzval na veliko vznemirjenje, ki je nastalo po objavi dveh tvitov znanega žvižgača in nekdanjega uslužbenca NSA, ki je javnosti razkril režim nadzorovanja ameriških obveščevalnih agencij nad državljani ZDA.

Prvi tvit, ki je bil objavljen prejšnji teden, je sporočal "it's time" (čas je) in je pozival njegove kolege pri NSA, naj se povežejo z novinarjem, ki je objavil celovito zgodbo žvižgačevih dejavnosti na mestu pogodbenega sodelavca obveščevalne agencije in okoliščin, ki so ga napeljale v enega največjih razkritij dokumentov v ameriški zgodovini.

Twitter
Snowdnov kriptirani tvit

Drugi tvit, ki je bil objavljen v petek ponoči, pa ima obliko 64-znakovne kode, glede katere so nekateri prepričani, da gre za "mrtvečevo stikalo", ki je programsko nastavljeno z namenom, da sproži objavo množice dokumentov v primeru, če se Snowden v določenem časovnem intervalu ne bi prijavil v svoj računalnik, bodisi zaradi smrti ali pa zaradi ugrabitve. Žvižgač je javnosti že pred časom sporočil, da je razdelil enkriptirane dokumente več novinarjem in sodelavcem, za primer, če bi se mu kaj zgodilo.

Še dodatno zaskrbljenost za žvižgača je povzročilo nenadno zaprtje več glavnih torrent spletnih mest, brez kakršnegakoli opozorila, do katerih je prišlo nekaj le minut po objavi skrivnostnega kodiranega sporočila na Twitterju.