Grozljiva eksekucija v Iranu

Usmrtili jedrskega znanstvenika, ki naj bi vohunil za ZDA

E.R./STA
7. 8. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Iranu so danes obesili jedrskega znanstvenika Šahrama Amirija, ki naj bi ZDA predajal tajne informacije. Gre za razvpitega znanstvenika, ki naj bi imel po nekaterih poročilih poglobljeno znanje o iranskem jedrskem programu.

Jedrski znanstvenik Šahram Amir

Junija 2009 je med romanjem v Savdski Arabiji izginil, nato pa se je znova pojavil julija 2010, in sicer v ZDA, kjer je zaprosil za vrnitev v domovino. Teheran mu je odprl vrata, a vse odtlej o njem ni bilo informacij, navaja AFP.

Britanski BBC medtem poroča, da naj bi leta 1977 rojenega Amirija od vrnitve v ZDA zadrževali na tajni lokaciji.

Ko gre za njegovo bivanje v ZDA, pa je sam trdil, da ga je tja na silo odvedla ameriška obveščevalna služba Cia. Tam naj bi bil izpostavljen "intenzivnemu psihološkemu pritisku, da bi razkril občutljive informacije".

V video posnetku, ki naj bi nastal v ZDA, je dejal: "Odpeljali so me v hišo na območju, ki ga nisem poznal. Dali so mi anestetično injekcijo." V nekem drugem video posnetku je trdil, da je ušel Američanom.

Njegova mati je danes sporočila, da so sinovo truplo z znaki vrvi okoli vratu vrnili v njegovo domače mesto. Amirija so medtem že pokopali, dodaja BBC.